Här är jobbet som får folk att byta karriär – 22 går kursen nu

Många branscher har det tufft nu. Men för svetsare finns det jobb.
Det har fått 22 personer att hoppa på en nationell yrkesutbildning i Mjölby. Flera byter karriär helt.

Svetsläraren Linus Nilsson på Montico i Mjölby kollar att eleven Elias Liljeblad gör rätt när han använder MIG-svetsen. 41-veckorskursen leder till att Elias blir IW, Internationell svetsare.

Svetsläraren Linus Nilsson på Montico i Mjölby kollar att eleven Elias Liljeblad gör rätt när han använder MIG-svetsen. 41-veckorskursen leder till att Elias blir IW, Internationell svetsare.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2024-10-17 10:00

Det gäller till exempel 30-åriga Sofie Karlsson som jobbade som journalist i Växjö när hon sökte till Monticos svetsutbildning.

– Jag gjorde ett reportage på ett svetsföretag och träffade en kvinnlig svetsare där. Det verkade spännande, tyckte jag, berättar Sofie.

Det var främst möjligheten att få jobb utomlands som lockade.

undefined
Sofie Karlsson, 30 år och från Växjö, valde bort journalistkarriären och utbildar sig nu till svetsare. Utlandsjobb hägrar för henne.

– Den praktiska utbildningen började redan andra veckan. Och det tycker jag var bra för då är det lättare att samtidigt tillgodogöra sig teorin.

Teorin kan hon plugga hemifrån Växjö, men hon bor hos en kusin i Mjölby under de praktiska delarna av utbildningen. Utbildningen avslutas med arbetsplatspraktik i vår och det hoppas hon få på hemmaplan.

undefined
22 elever går en utbildning på Montico i Mjölby som är ett nationellt pilotprojekt. Utbildningen ska möta branschens behov av svetskompetens.

Inne på Montico på Industrigatan i Mjölby pågår flera olika utbildningar. I skolsalar sitter elever och pluggar teori. Operatörer vid datorstyrda maskiner jobbar vid sina stationer, och bakom skynkena till en rad svetsbås sprakar det av starkt blått sken.

Projektledaren Vivica Ekedal och platschefen Kristina Aronsson berättar om den nyligen startade internationella svetsutbildningen.

undefined
Vivica Ekedal är projektledare och Kerstin Aronsson platschef i Mjölby där Monticos nationella pilotprojekt pågår med svetsutbildning.

– Det är en pilotutbildning som är på gymnasial nivå via Myndigheten för yrkeshögskolan. Vi har många andra rekryterings- och uppdragsutbildningar där deltagarna anvisas från arbetsförmedlingen, eller som söker Komvux i sin kommun. Det som skiljer är att här söker eleverna direkt till utbildningen, berättar Vivica Ekedal.

Arbetsmarknaden är god efter den här 42-veckosutbildnigen. Efter genomförd utbildning har man intyg somär gäller internationellt, berättar svetsläraren Linus Nilsson, en av fyra på Montico i Mjölby.

undefined
Läraren Linus Nilsson (till vänster) visar svetseleven Elias Liljeblad från Linköping hur en godkänd svetsfog ska se ut.

– Olika svetsningsmetoder, till exempel MIG/MAG och TIG, ingår och ger möjlighet till jobb inom många olika branscher, säger han.

Han håller just på att lära eleven Elias Liljeblad att svetsa med MIG, fjärde veckan in på utbildningen. Elias har jobbat som assistent i särskolan. Ett rejält karriärbyte även för honom.

undefined
Vivica Ekedal är projektledare och affärsutvecklare på Montico.
undefined
Kerstin Aronsson är platschef på rekryterings- och utbildningsföretaget Montico i Mjölby.

– Ja, det här är något helt annat. Jag är intresserad av industri och svetsning. Jag tänker mig att det finns jobb som man kan bli duktig på. Att jobba praktiskt med ett mer fysiskt resultat som man kan ta på, säger 33-årige Elias från Linköping.

Läraren Linus visar hur han ska göra och förser honom med plåtbitar att öva på inne i svetsbåset.

Karta: Montico, Industrigatan 6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!