Häng med in i hemliga förrådet

Bortglömda, förträngda eller rentav lämnade åt sitt öde. Varje år samlar Mjölby kommun in ett 40-tal cyklar som misstänks vara övergivna och för dem till sitt "hemliga" förråd. Hör ingen av sig, går de till skroten.

Andreas Jerrevång och Anders Nyman inspekterar cyklarna i kommunens förråd som misstänks vara övergivna.

Andreas Jerrevång och Anders Nyman inspekterar cyklarna i kommunens förråd som misstänks vara övergivna.

Foto: Julia Djerf

MJÖLBY2019-04-26 20:30

Det är inte bara polisen som förvarar cyklar, det gör också Mjölby kommun. Skillnaden är att de som hamnar hos polisen misstänks oftast vara stulna. De andra, kan hamna i ett undangömt förråd i närheten av Mjölby station.

– En del är skrotcyklar, men flera är faktiskt hela och fina. Ibland är det svårt att avgöra om en cykel är stulen eller bara lämnad, säger Andreas Jerrevång som är en av tre på service- och teknikförvaltningen som hanterar övergivna cyklar.

– Det är inte alls många som hör av sig, vi lämnar ungefär ut en cykel om året.

De cyklar som kommunen samlar in förvaras i tre månader. Under den tiden har ägaren möjlighet att göra anspråk på sitt fordon innan det tillfaller kommunen och därefter skrotas. Nyligen skrotades ett 40-tal cyklar, så för tillfället är förrådet ganska tomt. En cykel saknar ett bakdäck och på en fattas det en sadel.

– Är det en skadad cykel så tar vi oftast in den direkt, annars håller vi koll på om de flyttas eller står kvar länge. Är det en fin cykel som ligger i ett dike, brukar vi ställa upp den innan vi tar in den, förklarar Anders Nyman.

Både Andreas och Anders tycker att det är svårt att hitta ett bra system för att märka cyklar som de misstänker att ingen vill ha. En del kommuner sätter på sadelskydd, andra lappar, men enligt Andreas och Anders är det svårt att lita på metoden eftersom både lappar och skydd kan flyttas runt och hamna fel.

– Vi håller istället koll på cyklar som ingen verkar använda, de står ju bara och tar upp plats.

De flesta cyklarna plockas vid pendeltågsstationerna, främst i Mjölby och Mantorp men också en hel del i Skänninge. Tidigare sattes så kallade kungörelser om flyttning av fordon upp i stadshuset, men numera finns de enbart digitalt. Registren är kopplade till polisen, så hör man av sig dit kan polisen leda vidare till det kommunala cykelförrådet.

Under 2018 och fram till april 2019 polisanmäldes 171 cyklar stulna i Mjölby kommun. Hur många av dem som senare kom tillbaka sina rätta ägare går inte att veta, men enligt kommunpolisen Josefin Arvidsson är cykelstölder svåra att utreda.

– Därför får vi jobba mer förebyggande med miljöer och vad man som cykelägare kan tänka på. Det handlar om att ha ett rejält lås som man fäster i både cykelramen och i ett fast objekt, att märka sin cykel med något och att skriva upp ramnummer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om