Hans äger sedan omkring åtta år en kajak som han gör utflykter med, bland annat i Vättern. Nu har han testat att paddla i Svartån, från Mjölby och förbi Sya, "ett genomtrevligt landskap", skriver han i sitt brev till kommunen
– Det är en väldigt fin sträcka, här finns en potential. Men det är svårt att komma i ån. Det finns inga anordningar eller utmärkta platser att lägga i en kanot eller kajak, säger han och visar på stället där han tog sig ner.
Han hittade en klippt gång ner i vattnet på den norra udden av Norrgårds holme, där det ligger ett lusthus som tillhör Mjölby hembygdsgård. Men det var ganska trixigt att komma ner, och framför allt, att komma upp efter avslutad paddling, tycker han.
Cirka sex kilometer paddling från Hembygdsgården ligger Solberga naturreservat med ekhagar och gravfält från järnåldern. Det äventyret fick honom att sätta sig ner och föreslå kommunen att satsa på Svartån.
– Jag tycker att kommunen ska promota ån och använda dess naturvärden i sin marknadsföring. Inte minst det här speciella året har naturturism ökat kraftigt i popularitet. Kanot och kajak är inne nu som aldrig förr, menar Hans Johansson.
Någon karta över kanotleder i Svartån har han inte hittat. Kommunen har uthyrning av kanadensare vid en brygga nedanför Lundbybadet, men den är mest inriktad på paddling söderut mot Bleckenstad och Boxholm. Att ta sig genom stan och lägga i åt andra hållet innebär lyft, eller att släpa på kärra.
Bo Arvidsson arrenderar vandrarhemmet på Hembygdsgården. Han berättar att det för 15–20 år sedan gick att hyra kanot där, dels genom kommunens försorg, men även via en privat entreprenör. Han tycker också att Svartån skulle kunna utnyttjas bättre. Många av vandrarhemmets gäster är intresserade av friluftsliv och vill besöka natur- och kulturmiljöer i trakten.
– Jag håller med om att man borde kunna göra i ordning vid stranden för att underlätta iläggning. Om man ska ha uthyrning blir det ganska mycket arbete med att sköta den verksamheten, tror han.
Kanotuthyrningen på Lundbybadet har varit mycket större i sommar jämfört med tidigare år, enligt personalen där, som sätter det samman med coronapandemin. Där finns möjlighet att låna en kanotkärra för att frakta kanoten förbi kraftverk och dammar i stan och paddla även åt Syahållet.