Urban Ekstam prisas för sitt engagemang för Tåkern

Urban Ekstam, botanist, växtekolog och författare, får Tåkernpriset 2020. Priset tog han emot vid sin favoritplats där allt började en gång.

Urban Ekstam tog emot Tåkernpriset 2020 som lämnades över av landshövding Carl Fredrik Graf som även är ordförande i Tåkernfondens styrelse.

Urban Ekstam tog emot Tåkernpriset 2020 som lämnades över av landshövding Carl Fredrik Graf som även är ordförande i Tåkernfondens styrelse.

Foto: Ulrika Larsson/Länsstyrelsen Östergötland

Mjölby2022-10-08 09:00

Urban Ekstam, ursprungligen från Mjölby, har ett mångårigt engagemang för Tåkernbygdens natur. För det prisas han nu med 10 000 kronor. 

– Jag blev jätteglad, jag har ju min uppväxt i Tåkernbygden och var med och startade Tåkerns fältstation. Nu bor jag i Solna men Tåkern är mitt favoritmål när jag är ute i naturen, säger han.

Priset tog han emot i samband med Tåkernfondens höstmöte på Naturum Tåkern i veckan. För överlämnandet stod landshövding Carl Fredrik Graf, även ordförande i Tåkernfonden. Priset får han bland annat för att hans arbete gjort avtryck på hela naturvårdssverige. 

Från början var det fåglar som var det stora intresset, berättar han.

– Mina tidiga influenser fick jag av min morbror som tog med oss pojkar ut och skådade fåglar. Han visade var hussvalan häckade och sedan blev jag intresserad och började titta på fåglar själv. 

Urban Ekstam var med när de unga fältbiologerna i Mjölby byggde det första fågeltornet i Glänås och bildade Tåkerns fågelstation 1963. Så småningom svängde fågelintresset över mer och mer åt växter. 

undefined
Urban Ekstam tog emot Tåkernpriset 2020 som lämnades över av landshövding Carl Fredrik Graf som även är ordförande i Tåkernfondens styrelse.

Han fick tidigt jobb på Naturvårdsverket som utbildningsledare, därav flytten till Stockholm. Vid den tiden började också hans författarskap. Ett 20-tal böcker har det blivit sedan dess, däribland ”Strandängar vid fågelsjöar”, ”Restaurering av ängs- och hagmarker”, ”Havsstrandängar” och ”Ängar”. 

Åtskilliga biologer, bland annat på länsstyrelserna och studenter på högskolenivå, har deltagit i hans kurser med böckerna som underlag, uppger Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande. Särskilt lyfts han studier av slåtterängar och deras vegetation fram då de har haft betydelse för förståelsen, skötseln och bevarandet av denna naturtyp.

– Det stämmer nog, de har nog använts på alla universitet och högskolor som har biologutbildning, säger han.

Vad jobbar du med just nu?

– Ett kapitel i en ny Ölandsflora som kanske kommer ut någon gång nästa år. 

Motiveringen till priset: "För sitt livslånga engagemang för Tåkernbygdens natur. Ett engagemang som via hans författarskap och utbildningar spritt sig till hela naturvårdssverige. Avtrycket syns idag tydligt i skötseln och bevarandet av Tåkerns strandängar och vassar. Urban återvänder alltid till Östergötland och Tåkern där han fortfarande deltar i botaniska undersökningar och bidrar med sin kunskap för att bevara och utveckla sjöns naturvärden."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!