Han fixar hinderbana i Mjölby

Idén kläckte Mats Kardell för två månader sedan. Nästa söndag blir den verklighet: en hinderbana i Mjölby.

Hindrena växer fort fram i hagen, som ligger ett stenkast från centrala Mjölby.

Hindrena växer fort fram i hagen, som ligger ett stenkast från centrala Mjölby.

Foto: Hedda Themner

Mjölby2018-08-05 07:00

I hagen bredvid huset där Mats Kardell bor, ett stenkast från Mjölby centrum, skruvas det och målas för fullt. För även om invigningen, som går av stapeln 12 augusti, närmar sig så är inte alla hinder klara än. Kim Wall, som är arrangör för hinderbaneloppet Hell run, jobbar på för fullt i hettan.

– Jag kom på idén, fick bidrag och arrenderade marken. Sedan klippte jag ner gräset och tänkte, hur ska jag göra det här. Jag har haft en lite annan resa. Jag betalar fortfarande av pengar efter det, så jag har ju inga pengar över att lägga på det här, berättar Mats Kardell.

Resan han pratar om har vi berättat om tidigare. Han har vunnit SM i bodybuilding och tävlat i VM, men samtidigt haft problem med missbruk och suttit i fängelse. Så för att nu få ihop tillräckligt med kapital för att genomföra hinderbanan gick han ut till företag med sin idé.

– Det är fjorton stycken lokala företag som har köpt var sitt hinder som kommer att heta samma sak som företaget. Jag sålde in det till dem på en dag, de tyckte att det var en ball grej, säger Mats Kardell.

Därefter tog han kontakt med Kim Wall, som redan hade hört om Kardells idé, och berättade om planerna. Han sade att han själv var novis inom hinderbanelopp och behövde hjälp. Wall tyckte att det lät kul och hängde på direkt. Han kommer själv att använda banan till Hell run, som går av stapeln den 18 augusti.

Mats Kardell tänker att det ska vara fasta tider som man kan köra hinderbanan på, då det finns någon med som instruerar, som ett gympass. Man ska kunna boka online, och om man är ett lag till exempel så kan man boka en egen tid. Sedan får folk också boka tider då de kan gå dit själva och köra.

Mats Kardell ser långsiktigt på projektet, och tänker att hinderbanan ska kunna utvecklas och vara till för alla.

– Meningen är att man ska kunna förbättra banan hela tiden. Inget hinder sitter fast, så man ska kunna anpassa banan också så att alla ska kunna träna här. Även de som inte är så vana vid hinderbanor, så att det inte bara blir eliten. Även någon som aldrig tränar ska kunna göra ett varv, säger Mats Kardell.

Och Kim Wall har många idéer för hinderbanans framtid. Han vill bygga fler nya och mer innovativa hinder, sådana som han har sett när han rest runt och tävlat i hinderbanelopp.

– Jag vet inte vilka jag ska släppa än, men jag har nog uppåt 150 hinder som jag har skrivit ner. Jag sprang ett lopp i England med 200 hinder, då fick jag många idéer, säger Kim Wall och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om