– Marken här, omkring 4 000 hektar, ingår inte i något älgskötselområde så vi har små möjligheter att styra jakten. Vi har i flera år begärt att få en ökad tilldelning från länsstyrelsen, säger Åke Kolsbo som är en av flera drabbade lantbrukare.
Det är gott om älg i området och den ordinarie älgjakten på hösten minskar inte stammen tillräckligt, menar han. Under vintern betar älgarna på höstsådda rapsfält. Detta gäller särskilt milda och snöfattiga vintrar. Även trampskador bidrar till minskad skörd.
– Enda sättet att få ner antalet älgar här är att bedriva skyddsjakt, menar Åke Kolsbo.
I sin ansökan vill han ha rätt att skjuta tre älgar, hondjur och kalvar.
Länsstyrelsen har sagt ja till ansökan med vissa förbehåll. Tidigare har myndigheten förordat andra metoder, till exempel att skrämma bort älgarna på olika sätt. Men det menar Åke Kolsbo är ineffektivt. Det fungerar bara för stunden.
– Vi menar att det bästa vore att vi fick en större tilldelning under den ordinarie jakten på hösten, i stället för att vi ska skyddsjaga i februari när en del skador redan skett.
Älgarnas betes- och trampskador ökar dessutom risken för insektsangrepp längre fram på våren, menar han. Rapsen i området är till övervägande delen ekologiskt odlad och därför extra känslig för insektsskador.
Förra helgen utnyttjades beslutet om att tillåta skyddsjakt i samband med att jaktlagen i området hade grisjakt. En kalv sköts då.