Åtta finalister ska mäta sina kokkonster i Stockholm i höst när Årets kockelev 2020 avgörs i samband med Årets kock 2020. Tävlingsmomentet är ännu inte presenterat men nivån på kvalbidragen har beskrivits som "otroligt hög" av tävlingsledaren Ulrika Brydling, i tidningen Besöksliv. En av de kockar som står för den höga nivån är Dackeskolans Nils Björsten.
– Det känns jättekul att vara i final. Det hade gått så lång tid sen kvalet så jag trodde inte att det skulle bli något, men så fick jag beskedet på min födelsedag, säger han och ler.
19-åringen kvalade in till finalen inom tävlingsriktlinjerna "laktovegetariskt". Han började arbeta på receptet redan förra året med en kryddnäve kreativitet och en stor portion detaljorientering.
– Ögat för detaljer är både min största styrka och ibland värsta svaghet.
Och vad blev det för gott du kvalade in med?
– Det var bakad rotselleri i olika versioner. En syrad, en sotad och en kräm tillsammans med krokett på Gotlandslinser, svamp och äpplegelé.
19-åringen, som tar studenten från Dackeskolans köksutbildning i år, har tidigare extrajobbat i köket på Storan i Linköping och har nu fått jobb på restaurang Batteriet på Rindö i Stockholm i sommar. Han lämnar Dackeskolan och Mjölby med en bra magkänsla.
– Jag har trivts jättebra, man får alltid stöd och tips när man behöver. Speciellt Katarina Westlund, som är lärare och mentor, har hjälpt mig väldigt mycket.