Förra året blev bibliotekets konton på sociala medier kapade och fick stänga ner. De upptäckte att det var svårt att börja om på nytt och att få nya följare till sina konton.
– Sociala medier är viktigt för att nå ut, speciellt då vi haft stängt under pandemin. Vi diskuterade vad vi kunde göra och jag kom att tänka på min hamster, Inez. Det är klart Inez ska ha ett bibliotek, vad gillar hamstrar för böcker? berättar Sissela Wassén som är bibliotekarie på Mjölby bibliotek.
Hamstern gjorde entré på instagram den 18 maj och dagen efter delades inlägget av ett välläst bibliotekskonto.
– Vi fick flera följare direkt, det var så kul.
Sissela har tidigare fotat sin hamster hemma och tillverkat egna små föremål som rekvisita för att få roligare bilder.
– Jag gjorde bland annat ett "Party" med en halväten pizza och rockaffisch på väggen. Det blev roliga bilder.
På Mjölbys bibliotek lever Hamsterbiblioteket parallellt med övrig verksamhet, men bara på sociala medier. Miljöer byggs upp i ett skåp hemma hos Sissela I Ödeshög.
– Det är mycket snack om Inez på jobbet, hon är i fokus. Det finns också en "Hamsterkommitté".
Biblioteket använder Inez som en marknadsförare. Det kan vara ett arrangemang, ett boktips eller små roliga inslag som "Sommarvikarie till hamsterbibblan sökes". Inez får botanisera fritt bland rekvisitan.
– Sommarvikarien är nu utsedd. Intervjuerna hölls via Skype, inga personliga möten. Det går inte att ta sådana risker, där sa skyddsombudet ifrån. Det var en och annan katt som sökte och det hade inte slutat väl, skrattar hon.
Sissela menar att människor behöver saker att skratta åt, likaså att djur blivit viktiga för många under pandemin.
– Hamstrar är en minispegling av oss, de är ständigt nyfikna och undersökande. Inez sätter upp affischer, får bokleveranser, eller bara jobbar i biblioteket. Det är ett evigt springande i hamsterhjulet, precis som oss andra, skrattar Sissela.
Med detta hoppas biblioteket nå en bredare målgrupp, att de är till för alla. Sissela beskriver att biblioteken brottas med en nedåtgående spiral, att läskunskap och ordförråd hos unga personer minskar.
– Det är viktigt att föräldrar läser för sina barn, det är svårt att göra dem till läsare senare.
Ungdomar i högstadiet och gymnasiet är svårast att nå.
– Vi försöker "söka upp och delta", bland annat var vi på NärCon i Linköping för två år sedan.