På väg till tåget får vi stopp på Jonathan Viborg. Han är på väg till skolan i Linköping. "Jag har bara pendlat en månad. Jag åker tåg för att jag kan och för att sträckan är möjlig att pendla. Men jag åker bil till Mjölby för jag bor en mil utanför stan och därifrån går det inget tåg."
En av resenärerna som stannar för en fika är Aliya Aytbay. "Jag studerar till barnskötare. Idag har jag praktik."
August "Vardagsbyråkraten" Hellström står och underhåller på perrongen i Mjölby. "Jag kommer från Vadstena, men pluggar och bor i Linköping. Jag har blivit bestulen på min cykel vid flera tillfällen, så det får bli buss eller att promenera."
Linnea Brouwer försöker tråckla fram sin cykel vid stationen. Hon är på väg hem från sitt jobb i Linköping. "Jag jobbar natt som personlig assistent och undersköterska på ett elevboende. Det går bra att åka kollektivt. Det är lite tråkigt på helgerna när tågen bara går en gång i timmen. Då är jag i Linköping en timme innan jag börjar."
Daniil Savchenko och David Ibrahim pluggar datateknik i Linköping. "Jag tar tåget, för jag har inte fyllt 18 år än. Men jag kommer nog fortsätta med tåget för det kostar för mycket med bensin", säger David.
Max Karlsson bor mellan Mjölby och Boxholm och han pendlar med tåget för att komma till skolan. "Jag har inget emot att pendla, det funkar. Jag kommer nog fortsätta åka kollektivt, men det beror ju på om det finns tillgängligt där jag bor."
Ann-Christin Nilsson Cedermo är klimatrådgivare i Mjölby kommun. Idag står hon och serverar fika till pendlarna vid resecentrum i Mjölby. "Resenärerna blir så himla glada och tackar så hjärtligt. Det är härligt." Ann-Christin berättar att kommunen var igång redan 2019. "Jag har många kollegor runt om i Östergötland. Vi pratade om att utöka det till fler kommuner, men sedan kom pandemin emellan."
Niklas Visuntiskas och Drota Soroka har fått mackor och kaffe. "Jag pendlar till Linköping där jag studerar till vårdadministratör", säger Drota. "Jag ska till skolan i Mantorp", berättar Niklas.