Grattis treorna, ni miljöspanade bäst

Jaaaaaa. Det blev jubel när treorna fick veta att de inte får blommor som man brukar uppvakta med – utan tårta.

Bella och Noel går hellre och hämtar mat flera gånger för att det inte ska bli mat kvar på tallriken som de inte orkar.

Bella och Noel går hellre och hämtar mat flera gånger för att det inte ska bli mat kvar på tallriken som de inte orkar.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2017-05-30 18:00

I går fick de tre tredjeklasserna på Vasaskolan belöningen för sitt arbete med mat- och klimatfrågor. De har vunnit kommunens interna tävling om bästa och mest kreativa redovisning av projektet – en miljöspaning om hållbarhet.

– De har verkligen jobbat bra, berömmer läraren i 3C, Malin Andersson.

Det blev en utställning och en musikal. De har sjungit, spelat och dansat i en föreställning med titeln "Vil du åka skidor nerför ett sopberg?", och de har diskuterat med personalen i köket och uppvaktat rektorn för att skolan ska bli bättre på att stoppa matsvinnet.

– Det kom en grupp till mig med flera konkreta förslag, berättar biträdande rektor Annethe Hanning.

Hon antog utmaningen direkt. För varje dag som eleverna (förskoleklass till trean) och lärarna på skolan producerar mindre än två kilo matrester får de en stjärna. När de kommer upp i fem stjärnor serveras efterrätt till alla som belöning.

– Jag tror att vi ska klara det innan terminen är slut, säger Annethe.

Treorna fick efterrät redan på måndagen. För kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby höll tal och sa att hon bestämt sig för att strunta i att dela ut blommor som hon brukar göra när någon ska belönas.

– I stället ska ni få tårtkalas i klassrummen i eftermiddag, sa hon och vände sig om och lyfte upp en av de jättestora gröna princesstårtorna.

Det var då jublet steg. Sen ställde sig alla treorna i kö för att äta tacobuffé. De har fått välja maten i Mjölbys skolor hela veckan. Så det kan alla barn i kommunen tacka Vasaskolans treor för.

– Jag älskar egentligen schnitzel, men vi kunde bara få en kötträtt, berättar Noel Oskarsson men tillägger att han gillar stekt fisk med remouladsås också, som det blir på onsdagen.

Han och kompisarna i 3C har gjort en massa inplastade skyltar som placerats ut på bord och väggar. De ger handfasta tips om att minska svinnet. "Tag inte mer än du orkar", "Gå två gånger i stället". På en skylt står det att det slängs nästan 50 miljoner kilo skolmat varje år i Sverige.

Kanske kan projektet i Mjölby bidra till att minska den siffran.

– Vi har pratat med våra föräldrar om att slänga mindre mat, säger Bella Skogsberg.

På Mjölbybibliotek kan man just nu se en utställning med det vinnande och de fem övriga bidragen. Några finns att se på Mjölby kommuns hemsida.

Även avdelningen Manteln på Kungshöga förskola vann sin klass och fick en teaterföreställning i pris. Vetaskolans fritidshem fick ett hederspris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!