Granska kommunen från soffan

Hur går det till när de politiska besluten fattas i Mjölby? I och med tisdagens möte med fullmäktige ska man kunna få svaret via videor på kommunens hemsida.

Redigeras direkt. Snöröjningen

Redigeras direkt. Snöröjningen

Foto: Sune Johansson

Mjölby2018-03-20 08:45

Kommunen har redan testkört sin nya videoutrustning i stadshusets fullmäktigesal. Men i dag tisdag blir det skarpt läge. Debatter och beslut ska nu läggas ut på kommunens hemsida.

Men allra första gången är det inte.

– Vi lade ut filmade fullmäktigesammanträden 2011, men den tekniken vi hade då upplevdes som föråldrad och det hela rann ut i sanden. Det krävdes för mycket arbete för att få ut klippen den gången, menar Jörgen Oskarsson som är fullmäktiges ordförande och socialdemokrat.

Det mesta av arbetet kommer att läggas på mötets sekreterare, Carina Stolt. Hon kommer att redigera filmningen under själva sammanträdet, vid sidan av de uppgifter hon redan har, att sköta upprop, föra protokoll och leda voteringar.

– Tanken är att det inte ska bli så mycket efterarbete. I princip ska jobbet vara klart i och med att mötet är slut, säger hon.

Ambitionen är att videonska finnas tillgängligt dagen efter sammanträdet som oftast hålls kvällstid mellan klockan 19 och omkring 21. Någon direkt webbsändning har det aldrig varit tal om, som till exempel Linköpings kommunfullmäktige har.

Exakt hur snabbt det kommer att läggas ut vet inte Carina Stolt i dag.

– Jag ska ha ett möte med kommunikationsavdelningen och med IT om hur och när det läggs ut på hemsidan, säger hon.

Hur många tittare man förväntas nå kan heller ingen säga. Fullmäktigemötena är öppna och offentliga och det finns stolar avsedda för åhörare, men det är inte direkt någon rusning till dem.

– Det händer att vi har skolklasser här, och enstaka gånger har det kommit fler åhörare än vi har platser till, berättar Jörgen Oskarsson och syftar närmast på när beslutet om rivning av Bemab-huset skulle tas.

Det finns, enligt honom, tre huvudsyften med videoinspelning. Att deltagande politiker själva i efterhand ska kunna kolla exakt hur orden föll på mötet, att allmänheten ska kunna se beslut utan att offra en hel kväll på åhörarbänk och för det tredje att media ska kunna granska kommunens verksamhet på ett smidigt sätt.

För smidighetens skull kommer man också att klippa isär filmen så att det går att se enstaka ärenden på dagordningen. Väldigt snabbt avklarade ärenden, entlediganden och medborgarförslag (som bara skickas vidare till berörd nämnd) kanske klumpas ihop i gemensamma klipp.

Filmade möten. Carina Stolt, sekreterare, och Jörgen Oskarsson, ordförande (S), i Mjölbys kommufullmäktige kommer att redigera videoupptagningen medan mötet pågår. Avsikten är att publicera filmerna dagen efter på kommunens hemsida.
Filmade möten. Carina Stolt, sekreterare, och Jörgen Oskarsson, ordförande (S), i Mjölbys kommufullmäktige kommer att redigera videoupptagningen medan mötet pågår. Avsikten är att publicera filmerna dagen efter på kommunens hemsida.
Tisdagens möte

På tisdagens fullmäktigemöte kommer man bland annat att ta upp en SD-motion om att sluta vara en Fairtrade-kommun.

Monika Gideskog (M) har motionerat om husbilsplater i Väderstad och Liberalerna har ställt en fråga till Cecilia Burenby (S) om den styrande majoriteten vill medverka till att skoleleverna får insynsskyddade duschar i anslutning till gymnastiken.

Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson kommer att informera om bolagets affärsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!