Förslaget till detaljplan kan antas senare i höst. Det handlar om möjligheten att bygga 28 bostäder, varav 16 marklägenheter och 12 villor, i sydöstra delen av Hogstad.
Det är främst två delar i planen som fått närmsta grannarna på Västanåvägen och Stenkummelvägen att se rött. Att de nya tomterna kommer för nära befintlig bebyggelse, och att infarten till planområdet leder till trafikstörningar.
– Vi har fått en uppgörelse med kommunen som vi har accepterat, säger Daniel Pihl som företräder några av villaägarna på Stenkummelvägen.
Plankartan har ritats om så att avståndet ökats mellan befintliga villor och de planerade nya. Fastighetsägarna längs gatan får dessutom möjlighet att utöka sina tomter utan kostnad med så kallad prickmark. Det handlar om kommunägd allmän platsmark som inte får bebyggas.
– Vi har även varit kritiska till att kommunen väljer det här läget för bebyggelse. Det blir betydligt dyrare för skattebetalarna eftersom det innebär sprängningsarbete och komplicerade VA- och dagvattendragningar, menar Daniel Pihl som säger att det finns annan mark i Hogstad som är lämpligare och billigare att bygga på.
Att den nya bebyggelsen kraftigt förändrar utsikten för dem som redan bor där har förstås också spelat in.
– Vi är inte emot att Hogstad utvecklas och växer. Men när man bott så här i 40 år så känns det tråkigt att utsikten förstörs. Det var näst intill en chock när de kom och började borra för geologisk undersökning här, säger Börje Sundqvist som bor strax intill.
Det andra tvisteämnet är infarten till den nya gatan där villor och lägenheter ska byggas. Gatan ansluter en bit in på Västanåvägen vilket lett till att de som bor i de första husen på den gatan är oroliga för ökad trafikstörning.
I den ursprungliga planen låg gatan bara fem meter från en av husägarnas altan.
Kommunen reviderade sin ritning och flyttade gatan i sidled, men där ligger det en bergknalle som man måste spränga sig igenom.
Grannarnas förslag att infarten skulle ske direkt från landsvägen (gamla E4) har Trafikverket inte godkänt.
Sture och Anne Katrine Setterberg säger att de kommer att överklaga detaljplanen om den antas med den här trafiklösningen.
– Om man inte kan ha infart från landsvägen så kan den ske från andra hållet via järnvägsbanken. Vi vill inte ha mer trafik på vår lilla gata, och precis intill vår uteplats, säger Sture Setterberg.
I södra kanten av det nya planområdet går järnvägsbanken från den nedlagda rälsen mellan Mjölby och Hästholmen. Den används i dag både av ridande, promenerande och cyklande Hogstadbor. Någon upprustning av banvallen är inte aktuell och den ägs fortfarande av Banverket. Hogstadbor menar att den skulle kunna rustas upp både mot Mjölby och mot Väderstad. Kommunen planerar i stället en cykelväg längs landsvägen via Skrukeby.
Enligt planarkitekt Jonas Loiske på Mjölby kommun har arbetet med planen dragit ut på tiden eftersom man utrett en komplicerad dagvattenhantering. Man väntar även på en biotopdispens från länsstyrelsen, eftersom ett dike måste flyttas.
– Vi räknar med att planen kommer upp i nämnden för beslut om antagande före årsskiftet, säger Jonas Loiske.
Kommunen förhandlar med en fastighetsägare om ett markbyte för mark som delvis tas i anspråk för planområdet.
De boende i området som är kritiska menar att kommunen kunde bygga på sin egen mark i stället.
Företaget Gramed AB och Hans-Åke Andersson har option på en del av det kommande byggandet i området, medan några av villatomterna kommer att släppas till tomtkön.