Golfklubben bygger grodhotell och våtmark

Mjölby golfklubb fortsätter sina miljösatsningar. Just nu grävs dammar och en våtmark som även ska innehålla ett grodhotell.

Gert Lövgren, Barbro Thoresson Karlsson och Lars Eriksson i Mjölby Golfklubbs miljökommitté framför det som är klubbens nya miljöprojekt.

Gert Lövgren, Barbro Thoresson Karlsson och Lars Eriksson i Mjölby Golfklubbs miljökommitté framför det som är klubbens nya miljöprojekt.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-03-16 16:30

Grodorna får kanske inte riktigt samma standard som intilliggande Hotell Miskarps gäster, men å andra sidan blir det gratis sjöutsikt.

Det rör sig om ett Lona-projekt från Naturvårdsverket som satsar drygt 400 000 kronor på att bygga ut systemet med dammar och våtmark mellan banorna på Mjölby GK:s anläggning.

– Det blir en grundare damm som fungerar som våtmark, och en djupare som vi kan använda för bevattning, berättar Gert Lövgren i golfklubbens miljökommitté.

Han berättar om den torra sommaren 2018 när man var tvungna att pumpa vatten från Svartån för att kunna hålla banorna gröna. Omkring 25 000 kubikmeter vatten går åt för bevattning per säsong.

Dammarna ska ge ett långsammare flöde genom marken vilket gynnar biologisk mångfald och ökar reningseffekten av kväve och fosfor. Vatten som i dag rinner i rör under marken kommer upp till ytan. Vattenspeglarna påverkar inte själva golfbanorna mer än att det kan bli ett plopp för den som får felträff i stället för att bollen försvinner i högt gräs i ruffen.

 – Det här är det tredje Lona-projektet för naturvård på golfbanan. 2015 anlades en naturstig och 2017 gjordes den första våtmarken. Vi har även gjort åtgärder för att gynna vildbin. Det känns viktigt att ta vara på de möjligheter som finns. På köpet får vi något som är snyggt att se på, menar Gert Lövgren.

Naturstigen har gjort att skolelever kommer till Miskarp för att få en naturupplevelse. Golfklubben kommer att ordna rastplats med bord och bänkar intill den nya våtmarken. Inte bara medlemmar utan även hotellgäster, husbilsbesökare och andra kommer att kunna njuta av ett stycke natur.

Jordmassor som grävs upp får bilda en vall mellan de båda dammarna och i slänterna mot dammen kommer grodhotell att anläggas.

– Man lägger sten och grenar och täcker det med jord. Det bildas krypin där grodor kan övervintra, berättar Gert Lövgren.

Miljökommittén på golfklubben kommer inte att stanna med detta utan planerar redan kommande åtgärder och då kan det handla om att skapa gröna korridorer för att binda samman olika naturtyper och inte hindra till exempel insekter och pollinerare från att sprida sig och leva vidare.

2020 blev något av ett rekordår för Mjölby Golfklubb. Antalet starter ökade med omkring 25 procent jämfört med året innan.

– Det berodde till stor del på pandemin. Vi har många medlemmar från till exempel Toyota där man permitterade i våras.

Karta: Mjölby Golfklubb
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!