Glada miner trots sura kläder

Vi hade inte tur med vädret men vi är glada ändå. Ungefär så skulle filmen om Mjölby Gymnasiums studentfirande under torsdagen ha kunnat heta.

Foto: Daniel Bennelid

MJÖLBY2014-06-06 11:11

Emil Andersson vann på tiden 13.06.

Så hade det kunnat låta om det här var ett sportreferat. Emil Andersson, från Dackeskolans bygg- och anläggningsprogram, var nämligen allra först ut när Mjölby Gymnasiums utspring för årets studenter startade just klockan 13.06 på torsdagen.

Men lyckligtvis är det här inget sportreferat. Och om studier nu hade varit en sport så är det nog snarare en bedömningssport vilket gör att Emil Andersson kanske inte alls vann. Han kom å andra sidan heller inte sist. För när man tar studenten finns det inga förlorare, det finns bara vinnare. Och de låter också som vinnare när man ställer den klassiska sportfrågan "hur känns det?" till dem.

– Så jävla asskönt, säger Love Gustavsson från Mjölby som har studerat på restaurang- och livsmedelsprogrammet och nu ska "jobba, jobba, jobba" hela sommaren.

En som dock inte riktigt vet vad han ska göra nu men är minst lika glad för att skolan är över är Martin Holmdahl från Väderstad som gått industriprogrammet.

– Svetsa är roligast så nu ska jag bara hitta ett jobb.

Någon drömarbetsplats har inte Martin men nu ska han flytta in till Mjölby så stans sköte BT känns väl nära till hands.

En som däremot inte stannar kvar i Mjölby är Fanny Ångman som har studerat guldsmedsteknik på Dackeskolans hantverksprogram. Fanny, liksom hennes övriga studiekamrater, gjorde det väldigt klart vid utspringet att "nu åker vi hem".

– Det har varit kul att bo själv i alla fall, säger Fanny som nu åker tillbaka hem till Växjö för att söka jobb och fortsätta med sitt silversmide hemma.

Klockan 14.23 ljöd så "Studentsången" ur högtalarna vid Kungshögaskolan. Och det var nog bara därifrån den hördes. Bland studenterna själva var det mer populärt med "Fy fan vad vi är bra" och den moderna klassikern "Bira bira bärs", som egentligen fungerar lika bra även i andra sammanhang.

Stämningen var dock minst lika uppsluppen här och svaren ungefär desamma på frågan hur det känns.

– Det går inte att beskriva. Helt otroligt, säger Viktor Pettersson från Mjölby som gått på barn- och fritidsprogrammet, "klassen som ingen gillar", enligt deras eget studentflak.

Men det fanns också en del blandade känslor hos studenterna.

– Det är både roligt och sorgligt att det är slut, säger Johanna Karlsson från Skänninge som gått på samhällsvetenskapsprogrammet.

Johanna var dock en av få som hade framtiden klar för sig redan nu och börjar studera till förskollärare i Norrköping i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om