Glada bagaren Vicky, 26, bakar med sur deg

Morgonpigga bagaren Vicky Björn berättar hur du kan baka ditt eget surdegsbröd.

Bagaren Vicky Björn med surdegsfrallor nyuttagna ur ugnen. Det doftar ljuvligt.

Bagaren Vicky Björn med surdegsfrallor nyuttagna ur ugnen. Det doftar ljuvligt.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-02-18 17:00

Mat i Mjölby

Bagare är inget för morgontrötta. Redan vid halv sex på morgonen är Vicky Björn och hennes kollega Åsa Hjertzell igång med att knåda deg i Nyfikets bageri.

– Vi har kunder som är här redan vid sju och vill köpa färska frallor, säger Vicky.

undefined
Vicky Björn sätter in en plåt med surdegsfrallor i jässkåpet.

Genom ett fönster på baksidan kan morgonpigga gäster hämta nybakat bröd innan öppningsdags. Själva brödet tillverkas nere i fikets källare. När vi kommer ned i bageriet möts vi av ljudet från bakmaskiner, kylskåp och ugnar.

Ett populärt bröd som bakas varje dag nere i bageriet är surdegsbröd. Vicky berättar att man kan baka eget surdegsbröd själv.

– Om man vill göra en surdeg från start kan man lägga russin i vatten några dygn för då startar en jäsningsprocess. Sedan blandar man det med mjöl. Då har man den första grunden till en surdeg. Vill man inte göra grunden till surdegen själv kan man köpa den, till exempel från ett bageri.

undefined
Nyfikets bagare Vicky Björn och Åsa Hjertzell i "bakluckan" där man kan hämta sin morgonfralla innan kaféet har öppnat för dagen.

Själva surdegen måste man sedan sköta om och mata. Eftersom surdegen består av levande organismer behöver den näring för att överleva, det vill säga nytt mjöl och vatten. Ju oftare du matar och bakar desto bättre mår surdegen. Den deg som de använder på Nyfiken har funnits länge i bageriet.

– När vi sedan ska baka brödet blandar vi surdegen med mjöl, vatten, jäst, olja och salt. Efter att ingredienserna knådats klart får degen jäsa i två timmar. Därefter delas degen upp i bitar som får jäsa i ett kylskåp under natten.

undefined
Så här ser surdegen till nästa dags bak ut. Nyfikets ena bagare Vicky Björn rör om i smeten.

På morgonen bakas bröden i ugnen i 14 minuter. 

– Det man kan tänka på är att brödet kan behöva lite ånga. Har man inte en ångugn kan man lägga en isbit i sin vanliga ugn så får man ånga.

Vicky har jobbat på Nyfiket i tre år. 2015 tog hon studenten på Ljungstedtska i Linköping. Hon har gjort lite andra saker emellan, men alltid återkommit till bagaryrket.

– Redan som liten tyckte jag om att baka och jag kände att jag ville ha ett kreativt jobb. Man har frihet under ansvar och jag tyckte att bagare passade bra. Här på Nyfiket är vi fria med utbudet. Vi anpassar oss efter säsong och efter vad kunden efterfrågar. Men även efter vad man själv känner att man vill prova.

undefined
Hela gänget på Nyfiket som ligger i gamla Edlunds kvarn i Mjölby: Ida Knutsson, Moa Lundqvist, Vicky Björn och Åsa Hjertzell.

Får Vicky välja fritt vad hon vill baka så blir det inte surdeg.

– Det är roligast att göra bakelser, cheesecake och dekorera tårtor. Jag tycker att våningstårtor med färska blommor är vackra.

Några kavlar, bakplåtspapper och mjölpåsar åker sällan fram när arbetsdagen är slut.

– Jag bakar mest på jobbet, säger Vicky.

undefined
Bagaren Vicky Björn med surdegsfrallor nyuttagna ur ugnen. Det doftar ljuvligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!