”Ge barnen en säkrare skolväg”

Föräldrar till barn på Egebyskolan är oroliga för barnens skolväg och har försökt få kommunen att förbättra säkerheten.

Farlig skolväg vid Egebyskolan. Barnen Hugo Davidsson, Sofie Andersson och Wilma Hallgren vid övergångsstället över Vetagatan i Mjölby.

Farlig skolväg vid Egebyskolan. Barnen Hugo Davidsson, Sofie Andersson och Wilma Hallgren vid övergångsstället över Vetagatan i Mjölby.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2015-05-30 05:00

Magnus Johansson är pappa till Hugo, 9 år, och i samma klass går Wilma Hallgren vars mamma heter Paula. Wilmas sjuåriga lillasyster Sofie går också i Egebyskolan. Alla tre barnen bor i Slomarpsområdet och tar ofta cykelvägen till skolan. Men då måste de passera det ljusreglerade övergångsstället på Vetagatan.

– Jag är orolig för att låta dem gå där själva. Bilisterna håller inte fartgränserna, en del missar att stanna för rött, säger Magnus Johansson.

Vi stämmer träff på platsen. Mycket riktigt, just när vi fotograferar barnen som tryckt på knappen för att få grön gubbe passerar en bil mot rött ljus. Vid övergångsstället är det 50-gräns. Men strax efter står en 70-skylt. Bilisterna som svänger in på Vetagatan från Skänningevägen ser 70-skylten på väg ut ur stan och gasar på – just vid övergångsstället.

– För ett halvår sedan blev en ung kille påkörd på cykelövergången. Det borde byggas ett farthinder här, säger Magnus Johansson.

Han får medhåll av trafikanalytikern Hans Sävenhed på Trafikverket i Linköping. Han menar att ljusreglering av övergångsställen inte ökar säkerheten. De kan ge en falsk trygghet. Grönt ljus ökar trafikanternas hastighet. Cyklister bränner rakt över utan att vänta på grönt. Bilister kan missa rött, särskilt de som regelbundet passerar övergången och är vana vid att det är grönt.

– Zebralagen som kom 2002 fungerar på hårt trafikerade gator med låg hastighet. Där får bilister och oskyddade trafikanter ögonkontakt och kan samsas, menar Hans Sävenhed.

Han tycker att det är smartare att ”bygga ner” hastigheten. Då menar han bygga farthinder, inte bara sätta upp en 30-skylt.

Magnus Johansson och Paula Hallgren Andersson har skrivit och ringt till kommunen för att få besked om något kan göras åt den farliga gång- och cykelpassagen. De har även klagat på ett annat övergångsställe på Skänningevägen där trafikljusen upphörde att fungera i somras. En varningsskylt sattes först upp, sedan täcktes rödljusen över med svart plast. I dag finns det ingen skylt som markerar övergångsställe på platsen, trots att en cykelväg till skolan passerar där. Dessutom tycker de att det borde vara 30-begränsning som vid de flesta andra skolor i kommunen.

Svaret de fått från kommunens tjänstemän är att ett trafiksäkerhetsprogram är på gång och att det innebär 40-begränsning både på Skänningevägen och vid övergångsstället på Vetagatan.

– Vi tycker inte att det räcker. Det borde byggas ett farthinder så att bilarna måste bromsa in, menar han.

Dödade i trafiken

Omkring 30 personer omkommer varje år på övergångsställen (gcm-passager) i svenska tätorter. De flesta omkommer på en passage utan farthinder. 2014 dog 13 fotgängare inom 30-zoner.

1970 dog 308 gående och 141 cyklister i trafiken i Sverige. Till förra året hade dödstalen minskat till 52 respektive 33. Av de 52 döda fotgängarna var 4 under 16 år.

2012 gjordes en översyn som visade att genom farthinder vid en cykelpassage kan antalet allvarligt skadade cyklister och fotgängare minskas med 80 procent.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om