– Att jobba som lokförare är ett fritt, omväxlande, och ansvarsfullt jobb med bra lön. Förr låg lokföraryrket på en 10-topp placering som drömjobb. Nu tror jag inte ens att vi skulle hamna på topp 100. För få känner till yrket idag, tror Daniel Ståhl, utbildningsledare på Lokförarutbildningen i Mjölby.
På Norrgården utbildningscenter utbildas just nu flera lokförare. Sannolikheten att de får jobb är nästintill 100 procent, bara de klarar sin examen.
I fikarummet på skolan sitter tre av lokförareleverna. Johan Asplund från Norrköping, Kristin Emanuelsson från Torsby, och Isak Ahlström från Mantorp.
– Jag har tidigare jobbat inom omsorgen men kände att jag behövde en omstart. Här finns gott om jobb sägs det. Det är också bra att utbildningen finns här i Mjölby, och inte är längre än 60 veckor, säger Isak Ahlström.
Alla tre har tidigare karriärer och har nu valt att omskola sig.
"Ett fritt jobb"
Sedan slutet av 1970-talet har det utbildats lokförare i Mjölby. Förra året tog Östsvenska yrkeshögskolan över huvudmannaskapet för utbildningen. Varje år utbildas cirka 30 lokförare i Mjölby. I hela Sverige finns sammanlagt åtta utbildningsplatser.
– Grundutbildningen gör man här på skolan. Sedan forsätter några veckors internutbildning på den blivande arbetsplatsen för att lära sig fordonet, vetskap om sträckor, och andra rutiner, berättar Daniel Ståhl.
Vad ser ni fram emot i yrket som lokförare?
– Jag ser fram emot ett jobb som jag kommer trivas med ända fram till pensionen, säger Johan Asplund.
– Det verkar vara en bra sammanhållning och god stämning inom järnvägen, säger Kristin Emanuelsson.
– Att det är ett fritt jobb, där man får se naturen från alla olika håll, säger Isak Ahlström.
Möjligheter på sikt
Enligt arbetsförmedlingens bristindex är arbetsmarknaden god på längre sikt för lokförare. Godsmängden på landsväg och järnväg bedöms öka under kommande år. Samtidigt som pensionsavgångarna blir förhållandevis stora. Det bedöms också att fler personer kommer åka tåg och därmed ökar även behovet at lokförare inom persontrafiken. Tack vare detta har lokförare goda jobbmöjligheter även på fem och tio års sikt.
– Vi har för få sökande här i Mjölby. Vi har svårt med att nå ut att vi finns. Vi har därför flyttat fram sista ansökningsdatumet till 15 november, och hoppas att fler ska hinna söka, säger Daniel Ståhl.
Vad är ert råd till de som är intresserade av yrket?
– Skicka in en ansökan och gör testerna. Det är ett enkelt sett att se om man är lämplig för yrket, säger Johan Asplund, snart utbildad lokförare.