Fynden visar: Här levde människor redan på järnåldern

De kommande åren väntas ett helt nytt bostadsområde börja växa fram i Eldslösa. Nu har arkeologer hittat tecken på att människor levde på platsen redan för flera tusen år sedan.

På bronsåldern var folket i Eldslösa inte eldlösa. Här visar Karolina Karlsson spår av en härd invid märken efter bopålar.

På bronsåldern var folket i Eldslösa inte eldlösa. Här visar Karolina Karlsson spår av en härd invid märken efter bopålar.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2020-11-13 08:00

Under året inleddes detaljplanearbetet för den nya stadsdelen och 2022 väntas det första spadtaget kunna tas.

Redan nu har de första delarna av arbetet kommit igång.

I området vid ridskolan i Mjölby har grävmaskiner kunnat ses arbeta i lite drygt tre veckor. Det som händer är att det utförs arkeologiska undersökningar på platsen.

När vi kommer på besök har arbetslaget just delats i två delar. En enhet finns kvar vid ridskolan medan den andra har börjat arbeta med undersökningar uppe i skogen.

Arbetet beräknas pågå en bit in i nästa vecka.

Karolina Karlsson är arkeolog. Hon berättar att de hittat fynd som visar på att människor redan levt på platsen under lång tid.

Det är bland annat boplatser och eldstäder som hittats, som vittnar om hur forna tiders människor levde.

– Det är inga ovanliga lämningar på det sättet, säger hon.

Just nu arbetar de med att göra det som hon kallar för "titthål". Det innebär att de undersöker om det finns fynd på platsen eller inte. Om en noggrannare undersökning ska göras krävs beslut för det.

– Det är helt upp till länsstyrelsen och kommunen, säger Karolina Karlsson.

Exakt hur gamla fynden är går inte att säga just nu. Prover har tagits och skickats på analys. Men sannolikt kan de dateras till järnåldern.

I närheten av skogsområdet, där undersökningar också inletts, har det tidigare hittats fynd från stenåldern.

– Vi har lite hopp om att hitta något där, säger Karolina Karlsson.

Hon berättar att man sedan tidigare vet att det bott människor i Mjölby sedan stenåldern. Men platserna där de bott har flyttats i takt med att landskapet förändrats.

– Vi har mer skog i dag än vi hade då. Det är ett helt annorlunda landskap man får tänka sig. Det är intressant att tänka sig hur det såg ut såg ut då, säger hon.

Det nya bostadsområdet som planeras i Eldslösa beräknas inrymma både villor och flerbostadshus med hyresrätter och bostadsrätter. Totalt handlar det om 700 bostäder. Utöver det planeras det också för skola och förskola.

Om byggplanerna kan påverkas av det som arkeologerna hittat på platsen kan inte hon svara på.

– Det är alltid länsstyrelsen som väger fornlämningen mot samhällsnyttan, säger hon.

Arbetet är strikt kontrollerat av kulturmiljölagen.

– Allt vi gör här är beslutat av länsstyrelsen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!