Mjölby 100 år
Både 1945 och 1970 gavs det ut jubileumsböcker om Mjölby stad. Nu kommer boken "Mjölby stad 100 år". Om de första böckerna är sprängfulla med detaljerade fakta så är den nya boken i hög grad en fotobok som tar fasta på mer känslomässiga värden. Visst finns det årtal och fakta, men kalenderbitarna bland läsarna riskerar att bli lite besvikna. Här är fokus på bildernas berättande. Å andra sidan kan läsandet kanske leda till samtal, där var och en får bidra med sina minnen.
Det är Lena Lindgren, kommunens nya kultur- och fritidsstrateg sedan drygt ett år tillbaka som samlat ihop material och skrivit texterna.
Hon säger att hon är beredd på att få kritik från Mjölbyborna om allt som fattas i boken.
– Jag är själv inte Mjölbybo så det har varit en utmaning, men jag har fått massor av hjälp från dem som kan stadens historia. Hembygdsföreningens medlemmar, kollegor på kommunen och andra eldsjälar, säger Lena Lindgren.
Hon tycker det svåraste har varit att få tag på bilder. Meningen var ju att alla årtionden sedan 20-talet skulle finnas representerade i boken, och det är mellantiden 50-70-tal som varit svårast.
Det har blivit en bok med mer känslor än torra fakta, kanske säger det något om vår tid. Mycket fokus är på kultur och fritid, men även industrihistorien (som gavs mycket plats i de tidigare jubileumsböckerna) finns representerad. Kul detaljer är de små vinjetterade "Visste du att"-bubblorna med kuriösa fakta eller vinkar mellan nutid och dåtid.
– Jag vill att boken ska visa fördelarna med Mjölby. Det är inte en heltäckande historiebok om allt som hänt i Mjölby under 100 år. Tanken är en inbjudande bok som väcker minnen, säger hon och tycker att Mjölby nästan mörkar sina finaste sidor.
Vilken är din egen favoritplats i Mjölby stad?
– Det är industrilandskapet bakom Nyfiket med Norrgårds holme, ån och Hälsans stig. De godbitarna tycker jag man kan lyfta fram mer.
Hur ser Mjölby ut om 25 år?
– Då har Mjölby fortsatt växa med fler aktörer inom kultur. Och så tror jag att det har startats gourmetrestauranger med före detta Dackelever som stjärnkockar, säger Lena.
Boken har tryckts i 2 000 ex och kostar en jämn hundralapp. Den kan köpas i stadshuset, och hembygdsföreningen samt i den tillfälliga utställningslokalen i gallerian.