Fortsatt oro för kommunens ekonomi i Mjölby

Inte bara förra året ­– även 2014 ser ut att bli bistert för Mjölby kommun. Bokslutsdebatten i kommunfullmäktige blev därefter.

MJÖLBY2014-05-01 11:41

Årets första budgetprognos pekar på nya underskott, framför allt för sorgebarnen omsorgs- och socialnämnden tillika utbildningsnämnden.

Underskottet från främst dessa nämnder ledde till resultatet för 2013 hamnade på minus för första gången på 9 år.

För att mildra minusresultatet kom tillfälliga intäkter väl till pass: Nyinrättade resultatutjämningsreserven, det vill säga kommunernas möjlighet att använda en del av tidigare års överskott, liksom bromiljonerna från Trafikverket och återbetalda försäkringspengar från AFA.

Rollfördelningen för debatten i tisdags var given när kommunfullmäktige skulle anta årsredovisningen. Majoriteten ville se glaset som halvfullt, oppositionen som halvtomt.

Tufft men bättre

Tufft år men även bättre kommunikationer, fler sålda tomter och fortsatt inflyttning. Det var något kommunalrådet Cecila Vilhelmsson (S) tog fasta på.

Det ska inte vara så tursak om ekonomin går ihop eller inte, menade oppositionsrådet Monika Gideskog (M).

– Siffran 13 kan ju vara ett olycksår, men 2014 är jag också orolig för.

Oron delades av omsorgs- och socialnämndens ordförande Anna Johansson (S), men hon pekade också på att redan beslutade besparingsåtgärder ännu inte fått effekt.

Göran Westerberg (S), vars nämnd kultur och fritid redovisade överskott, såg det gångna året som framgångsrikt, inte minst övertagandet av Lundbybadet.

Mats Allard (M) efterlyste ekonomisk styrning och analys.

– Nu när vi har fått facit, vad har vi gjort hur kändes det och vad har vi lärt oss till nästa år? Borde vi reagera tidigare än förra gången?

Full koll

– Allt är inte bara elände. Gymnasieskolan har nu full koll för att anpassa sig till vikande elevunderlag, sade Jennifer Myrén och prisade även samarbetet mellan skolan och kommunens största arbetsgivare Toyota och Väderstad-verken.

Thony Andersson (S) lovordade höjningen av de kommunanställdas friskvårdspeng, ett sätt att konkurrera om arbetskraft som dessutom håller sig friskare.

Trots påbud om återhållsamhet hade kommunens anställda ökat med 39 heltidsanställda. Återstår att se om det har varit bra, konstaterade Kent Kärrlander (S). Som bygg- och räddningstjänstens ordförande var han glad åt byggnadskontorets ökade servicegrad och den skolinformation räddningstjänsten bedriver.

Carina Johansson (FP) varnade för att skattehöjningen snart riskerar att vara uppäten, och Birgitta Gunnarsson (C) pekade på fortsatt dålig folkhälsa liksom försämrat näringslivsklimat.

gunilla.rech@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!