I Östergötland var det första gången som en begäran om skyddsstopp på grund av covid-19 har skickats till Arbetsmiljöverket. Stoppet varade dock inte så länge.
– Tjugo minuter efter att krav på stopp kom till Arbetsmiljöverket så hävde verket stoppet, säger Anita Gustafsson som är arbetsmiljösamordnare i Kommunal Väst.
Skälet till skyddsstoppet handlar om det som Kommunal anser vara bristande skyddsutrustning.
– Vi vill följa WHO:s rekommendationer och kräver förkläden med långa armar. Både för att skydda medarbetarna och för brukarna, säger Anita Gustafsson.
Skyddsstopp behöver inte omfatta alla uppgifter som utförs och i det här fallet gällde stoppet sådana uppgifter som sker väldigt nära vårdtagaren. Det kan handla om uppgifter som tandborstning, matning, ge medicin och byte av inkontinensskydd, säger Anita Gustafsson.
Enligt Gustafsson arbetar personalen på Folkungagården i rockar med korta ärmar och det känner de sig inte trygga med eftersom det finns såväl smittade som misstänkt smittade på boendet, säger hon.
Folkungagårdens enhetschef Christian Wallin Andersson menar att han inte upplevt något särskilt missnöje hos de anställda och att boendet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Vi har den utrustning som är klassad för ändamålet, med masker, visir och liknande. Det fastslog också Arbetsmiljöverket, säger Wallin Andersson.
Enhetschefen får medhåll av Thomas Åhlander, socialchef i Mjölby kommun, som berättar att de har haft möten med Kommunal där parterna inte nådde någon överenskommelse och att Kommunal därmed gick vidare med skyddstoppet.
– Kommunal har valt att tolka WHO:s rekommendationer med skyddsutrustning och vi har valt att följa svenska smittskyddsexperter på Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, där vi till och med ligger snäppet över rekommendationerna, så att man som anställd inte ska behöva fundera över hur man ska klä sig, säger Thomas Åhlander.
Kommunal har tidigare gått ut och berättat att man övervägt att sätta skyddsstopp för vissa arbetsuppgifter inom omsorgen eftersom man anser att den skyddsutrustning som funnits varit otillräcklig. Sådana stopp har också lagts i flera kommuner.
Nu överväger kommunal att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut. För att kunna lägga ett skyddsstopp kräver arbetsmiljölagen att det ska finnas en omedelbar fara för liv och hälsa.