Försörjningsstöden behöver minska mer

Mjölby kommun har för höga kostnader för försörjningsstöd. Ambitionerna för att sänka kostnaden har ännu inte lyckats.

MJÖLBY2014-09-27 07:00

Kostnaden ligger inte bara över riksgenomsnittet utan även i förhållande till kommuner av jämförbar storlek.

– Försörjningsstöden har sjunkit något men inte som beräknat, säger Anna Johansson (S), omsorgs- och socialnämndens ordförande.

Det finns politiska beslut om att kostnaden ska minska med 10 procent 2013 till 2014 vilket skulle innebära en sänkning av kostnaderna med 4 miljoner kronor.

Hittills fram till augusti har kostnaden överskridit budgeten med 1,8 miljoner kronor.

Samtidigt har förvaltningen en tydlig ambition att handläggningen ska vara enhetlig och rättssäker. Därför har revisorerna tagit fram en rapport om den interna kontrollen för försörjningsstöd där det kommer fram en del kritik. Bland annat ställs det krav på mer utförlig dokumentation, bättre riskanalyser, på att uppdatera riktlinjer och delegationsnivåer och på att barnperspektivet ska bli mer tydligt.

Revisionsrapporten och förvaltningens svar behandlades på nämndmötet i onsdags. Nämnden valde att återremmitera ärendet och efterlyste mer konkreta förslag och tidpunkter för när förbättringarna ska vara genomförda.

Medan antalet hushåll med stöd har minskat något senaste åren har det genomsnittliga antalet bidragsmånader ökat liksom den totala kostnaden. Det har skett trots att kommunen har startat åtgärder för att kunna sänka kostnaden. "Från bistånd till arbete" är ett särskilt projekt som kom igång under året. Där ska bland annat 75 lönesubventionerade arbetsplatser erbjudas inom kommunen. Unga vuxna och personer med nedsatt förmåga som har behov av särskilt stöd, är prioriterade målgrupper.

Revisionsrapporten kan ses som ett bra redskap för att upptäcka brister eller också för att avtäcka myter. Rapporten överraskar på vissa punkter.

– Vi har levt i den tron att kommunen har varit för generös med att dela ut försörjningsstöd. Revisionsrapporten visar tvärtom att socialtjänsten i vissa fall har varit på gränsen för restriktiv, säger Anna Johansson.

Det har framför allt gällt fall där det funnits barn i familjen, där bedömningen mer utgått från de vuxnas levnadssituation, och bland familjer och hushåll som varit beroende av försörjningsstöd under lång tid. Därför vill Anna Johansson se ännu en utredning som tar upp barnperspektivet men också på orsakerna till behovet av försörjningsstöd och varför man inte lyckas försörja sig på andra sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!