Anne vill få barnen att röra sig mer efter skolan

Starta ett "Sportis" för mellanstadiebarn för att få dem att röra sig mer. Det skulle även gynna föreningslivet. Det tycker en Mjölbybo i ett medborgarförslag.

Anne Hagdahl är aktiv ledare i MAI:s ungdomsfotboll. Hon vill att kommunen ihop med föreningslivet verkar för att barn och ungdomar får en mer aktiv fritid.

Anne Hagdahl är aktiv ledare i MAI:s ungdomsfotboll. Hon vill att kommunen ihop med föreningslivet verkar för att barn och ungdomar får en mer aktiv fritid.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-12-07 21:00
undefined
Anne Hagdahls pojklag tränar här på Vifolkavallen. Den här kalla decembereftermiddagen är det dock flera sjuka i laget så man ställde in träningen.

Anne Hagdahl jobbar i skolan och är aktiv i MAI. Hon upplever att många barn är ganska inaktiva på fritiden. En daglig fritidsaktivitet som baseras på rörelse och aktiv fritid, skulle hon vilja se i Mjölby och hon har därför skrivit ett så kallat Mjölbyförslag till kommunen.

– Jag har gått och funderat på detta ett tag. Det är inte tänkt att konkurrera med skolans fritidshem utan mer vara ett alternativ för barnen, samtidigt som det kan hjälpa föreningslivet att visa vad det har att erbjuda, menar hon.

Hon påpekar att hon inte har något färdigt förslag på hur detta skulle organiseras utan vill mer väcka frågan.

– Mjölby växer och det kommer inflyttade familjer som inte känner till det rika föreningslivet. Har man ingen i familjen som är aktiv så är det svårt för barn att veta vad som finns, menar hon.

Ett fritids tror hon skulle även kunna intressera barn som redan är med i en förening att testa en annan sport.

Kommunerna är ålagda att erbjuda fritidsaktiviteter för elever upp till sexan. I Mjölby sköter kommunen det själva genom att ha fritidshem på skolorna. I andra kommuner har man valt att komplettera med fristående aktörer. 

undefined
Ett eller flera Sportis-fritids i kommunen är Anne Hagdahls förslag till kommunen. Det ska vara ett komplement, inte en konkurrent, till skolornas fritidshem och "eftis", menar hon.

I Linköping har företaget ZP Sports i fem bostadsområden sådan verksamhet för mellanstadiebarn. Verksamhetschefen Patrik Stålhammar berättar att företaget för fyra år sedan tog över en verksamhet från IK Östria i Lambohov och tecknade avtal med Linköpings kommun. Nu har företaget så kallade Sportis i ytterligare fyra områden i Linköping.

– Vi var då även i kontakt med Mjölby kommun om att öppna i Mantorp, men intresse eller möjligheter för det fanns inte. Man ville nog inte ha privat verksamhet i Mjölby, säger Patrik.

undefined
"Vi hade kontakt med Mjölby kommun om att öppna Sportis, men det blev inget", säger Patrik Stålhammar.

Han menar att många barn slutar gå på fritidshem i femman och sexan.

– De väljer att gå hem med nyckel runt halsen, och hemma blir man ofta sittande vid en skärm. Vår metod är att ha mycket lek och rörelse och prova olika idrotter. Detta är en förebyggande verksamhet för att barn inte ska hamna snett, säger han och menar att även föreningslivet gynnas av detta.

ZP Sports samarbetar med idrottsföreningar och utnyttjar lokaler som ofta står oanvända på eftermiddagarna. Taxan är den samma som kommunens fritidshem. Företaget får en skolpeng för verksamheten.

Varför slutar barnen gå på fritids tror du?

– I den åldern är det andra krafter som drar. Skolan har inte samma möjligheter att anpassa verksamheten efter den här målgruppen. Vi behåller dem, för vi har målgruppsfokus, säger Patrik Stålhammar.

Gun-Inger Andersson sitter som ordförande (L) i utbildningsnämnden. Hon menar att frågan var aktuell för några år sedan, men kan inte förklara varför det inte blev av då. Att det skulle bero på att man inte ville ha privatägd verksamhet känner hon inte igen.

undefined
Gun-Inger Andersson (L), ordförande i utbildningsnämnden i Mjölby kommun, menar att kommunen ska titta närmare på förslagsställarens idé.

– Vi har ett projekt i Skänninge och Väderstad i samarbete med föreningen "Idrott utan gränser", som riktar sig till skolever och föreningsliv, säger hon.

Där kommer personer från föreningen ut i skolan och fritidshem och ordnar aktiviteter inom olika idrotter. Syftet är att stärka barns sociala och fysiska välbefinnande och skapa meningsfull fritid. Målgruppen är årskurs 4–9.

Gun-Inger Andersson menar att Anne Hagdahls medborgarförslag kan vara en positiv ingång som kommunen ska titta på igen, eventuellt ihop med kultur- och fritidsförvaltningen.

Mer idrott för barn

IUG, Idrott utan gränser, är en ideell förening som tillsammans med kommuner och föreningar vill stärka barns förutsättningar genom en aktiv fritid.

ZP Sports Sverige är ett företag i Linköping som driver fem fritidshem med idrottsprofil, som ett komplement till skolornas fritids.

På sommaren brukar det ordnas Sportis camp, där barn kan prova på olika aktiviteter och idrotter under några dagar. I det fallet handlar det om ett initiativ från Riksidrottsförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!