Förslaget: Årskursfördelningen ändras på flera skolor

Kommunen utreder olika sätta att höja elevernas skolresultat. Ett av förslagen är att ändra årskursfördelningen på vissa skolor.

Inget skolbyte inför sexan är avsikten med förslaget som läggs i vår.

Inget skolbyte inför sexan är avsikten med förslaget som läggs i vår.

Foto: Hossein Salmanzadeh

Mjölby2021-01-28 13:00

Ett av kommunens övergripande mål är att öka utbildningsnivån och resultaten i skolan. Man menar att det brister, och att det är stora skillnader mellan olika skolor och därmed att likvärdigheten brister.

En utredning som inleddes 2019 föreslår att alla skolor ska ha sammanhållna stadier. I dag finns det flera skolor som har klasser från förskoleklass till femman, årskurserna F–5. Inför åk 6 byter eleverna där till en högstadieskola. Så är det till exempel i Skänninge där Lindbladskolan och Bjälbotullskolan är F–5 medan Trojenborgsskolan är 6–9.

Utredningen landar i att nuvarande ordning kan vara till nackdel för resultaten. Elever byter lärare och klasskamrater inför de nationella proven i sexan, och de första betygen. Det kräver att överföringen av information fungerar bra mellan den gamla och nya skolan och deras lärare. Man pekar också på att Utbildningsdepartementet nyligen i en utredning ifrågasatt en sådan organisation.

– Vi tittar på olika alternativ och håller på att ta fram ett förslag för nämnden att ta ställning till i maj. Det handlar om att åstadkomma sammanhållna stadier i alla skolor, säger Carin Dahlberg på utbildningsförvaltningen.

Förslaget innebär – om det får politikernas gillande – att flera skolor ändrar sin klassindelning. Bland dem Normlösa och Västra Hargs skolor föreslås bli F–3 där eleverna i fyran övergår till Mantorp. Väderstad skola ändras från F–5 till F–6. I Skänninge är ett av alternativen att Bjälbotullskolan F–3, Lindbladskolan 4–6 och Trojenborgsskolan 7–9.

I utredningen konstateras att forskning visar att resultaten i små skolor ofta ligger lägre än i stora. Inte heller blir resultaten nämnvärt bättre i små klasser – utom möjligen på lågstadiet. Även Mjölbys egna analyser visar att små skolor inte gynnar måluppfyllelsen.

Skolorna i Mjölby tätort är redan stadieanpassade. Där finns dock på förslag att renodla Lagmansskolan till endast högstadieskola. Och att övriga skolor – inklusive den planerade nya – blir låg- och/eller mellanstadieskolor.

En första information om översynen av stadieindelningen har gått ut till skolbarnens vårdnadshavare. Just nu ordnas seminarier för skolornas personal där det pedagogiska perspektivet diskuteras. Planerat genomförande är till höstterminen 2022.

– Om nämnden fattar beslut före sommaren har vi ett helt år på oss att implementera ändringarna, säger Carin Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!