Försiktig budget inför tuffa år

Den politiska majoritetens förslag till budget för nästa år innebär att man frångår målet på 2 procent i plusresultat. Man budgeterar 13 miljoner i resultat, lite under hälften av målet.

Runar Öhman (SD)

Runar Öhman (SD)

Foto: Lotta Hofström

Mjölby2019-05-27 05:00

Moderaternas skuggbudget går hårdare fram. Genom sparkrav på nämnderna, totalt 11,5 miljoner, når man upp till tvåprocentsmålet på 33 miljoner i finansiellt resultat för 2020.

– Vi ser vårt budgetförslag som ett sätt att visa vad en budget med sund hushållning kräver, säger oppositionsledaren Lars-Åke Pettersson (M).

Även majoritetens budgetförslag andas försiktighet. Visserligen har Mjölby en bra utgångspunkt med en växande befolkning, låg arbetslöshet och ett expansivt näringsliv och byggande. Men tillväxten har ett pris i form av ökade kostnader. De kommande åren ska stora investeringar göras inom omsorg och utbildning. Det kommer att gräva hål även i driftbudgeten framöver. Prognoserna för budgeten 2021 ser betydligt sämre ut.

– Vi är inne i en expansiv period med demografiska förändringar, fler äldre och barn. Vi måste jobba med kompetensförsörjningen, menar Cecilia Burenby, kommunalråd (S) som samarbetat med fyra partier om majoritetsbudgeten.

Gemensamt för majoritet och oppositionen är att man håller det uppsatta målet på årliga effektiviseringar på 1,12 procent, vilket motsvarar 20 miljoner kronor.

– Vi menar att vi inte mäktar med att göra större besparingar, säger Cecilia Burenby.

En satsning man vill fortsätta med är på skolan där majoriteten lägger 5 miljoner i förebyggande åtgärder inom specialpedagogik i de lägre stadierna från förskoleklass och uppåt. Det var en av de överenskommelser som togs i samband med att även Liberalerna ingick i majoritetssamarbetet efter valet i höstas – fempartigruppen som kallar sig ”Handslag för Mjölby”.

De vill även lägga extra pengar på kommunens nya konstpolicy, på fritidsgård för äldre tonåringar på Dackeskolan och på simskola för sexåringar. Även räddningstjänsten får ett extra tillskott på 1,5 miljoner.

Moderaterna avstår från extra satsningar, men vill sätta ytterligare fokus på kvalitetsmålen, särskilt när det gäller skolresultat och sjukfrånvaron bland kommunens egna anställda.

– Resurser handlar inte bara om pengar, säger Lars-Åke Pettersson och kallar M-förslaget för en tillväxtbudget med sparande.

När det gäller investeringsbudgeten är den stora skillnaden att majoriteten vill ha det planerade nya äldreboendet i egen regi, både byggande och drift.

– Ingen bygger billigare än kommunen själv, menar Cecilia Burenby.

Moderaterna vill att kommunen prövar att upphandla både bygget och driften – vilket skulle vara nytt för Mjölby kommun.

– Det finns aktörer som kan det här. Vi behöver prova olika sätt så att vi kan jämföra, säger Lars-Åke Pettersson som till att börja med vill ha en utredning av en sådan lösning.

En viss besvikelse kan märkas hos honom över att Liberalerna ”bytt sida” och fått acceptera att majoriteten förkastar privat utförare i det här fallet.

– Det var en del av uppgörelsen, konstaterar Curt Carlsson (L).

Sverigedemokraternas budgetförslag tar en medelväg jämfört med de andra båda. SD ligger nära majoriteten när det gäller nivån på sparande och budgeterat resultat. Men man föreslår tre olika utredningar för att få ner kommunens kostnader.

– Mjölbys individ- och familjeomsorg är dyrare än andra kommuner. Vi vill att det utreds varför och att förslag läggs för att kostnadsreducera, säger Runar Öhman (SD).

Dessutom vill han ha en utredning av kommunens egen administration och att man gemensamt ska ha en målbild, en ”Mjölbynivå” där man fastställer vilken servicenivå och kvalititet kommunens verksamhet ska ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!