Ytterligare ett inbrott i ett källarförråd polisanmäldes i Mjölby förra veckan, denna gång på Kungsvägen.
Under natten mellan den 8 och 9 december ska någon ha klippt upp låset till ett förråd tillhörande en 80-årig man och rotat runt bland sakerna. Vid tidpunkten för anmälan var det oklart om något hade stulits.
Inbrottet är ett av många de senaste månaderna, och kommunpolis Josefin Arvidsson bekräftar att man har sett en ökning av antalet förrådsinbrott under hösten. Inbrotten sker främst i större hyreshus och innefattar ofta stöldgods för lägre summor.
– Vi ser ofta att sådana här förrådsinbrott kan kopplas till människor med missbruksproblematik. Ofta är det inte jättedyra saker man kommer över men det kan ha ett stort värde för målsäganden. Föremålen säljs sedan vidare för att ha råd med droger.
Polisen jobbar tillsammans med Bostadsbolaget och Mjölby kommun för att minska problematiken och öka tryggheten i staden, bland annat genom att informera de boende om hur de kan skydda sig från inbrotten.
– Vi uppmanar alla att ha ett bra lås. Sen ska man undvika att förvara värdefulla föremål i förråden, förklarar Arvidsson.
Peter Gustavsson på Bostadsbolaget känner igen problemet, och berättar att både de och andra fastighetsägare har hyresgäster som har drabbats. Det rör sig inte om några särskilda områden, menar han, utan stölderna förekommer i hela Mjölby. En lösning man diskuterar är taggar istället för nycklar till fastigheterna.
– Då kan man spåra vilka som har rört sig på vissa tider för att så komma tillrätta lite med den här problematiken, förklarar Peter.
Något man själv kan göra är att se till att veta vad som finns i förrådet. Det kan öka chanserna att få tillbaka ägodelar vid eventuell stöld, förklarar Josefin Arvidsson.
– Det handlar mycket om att man ska ha koll på vad man har i sina förråd, gärna fota och kanske till och med skriva upp det. Om vi hittar stöldgods hjälper det om vi har möjlighet att koppla det till rätt person.
Ett annat sätt att bidra till färre stölder är att undvika att köpa stulna varor. Det gör man enklast genom att noga granska det som säljs.
– Har man minsta magkänsla för att något kan vara stulet så ska man ju inte köpa det. Sen ska man alltid be om att få se kvittot när man köper en vara. Idag får vi många kvitton digitalt och ofta har butiken kvittot kvar i systemet om man inte skulle ha det kvar själv, säger Arvidsson.