Företagets ansökan: Vill bryta 400 000 ton berg

En ansökan har inkommit till länsstyrelsen om att bedriva en bergtäkt. Planen är att det ska brytas 400 000 ton berg under en 20-årsperiod.

Ett företag har ansökt om att få bedriva en bergtäkt.

Ett företag har ansökt om att få bedriva en bergtäkt.

Foto: Most Photos/Michael Erhardsson

Mjölby2021-06-21 10:00

Verksamheten är enligt ansökan tänkt att bedrivas i mellanbygden kring Mjölby, Mantorp och Nykil. Företaget bakom den planerade täkten bedriver redan i dag verksamhet på platsen men vill ha tillstånd att göra det i ytterligare 20 år.

Enligt en kungörelse från länsstyrelsen ansöker man om att få bryta 400 000 ton berg under den tid som arbetet pågår.

För en person som inte är insatt låter det som väldigt mycket berg, men det kanske inte är det?

– En bergtäkt där man söker för 400 000 ton under 20 år är en ganska liten täkt. Maximalt har man ansökt om att få bryta 30 000 ton per år. Jag har precis haft ett annat ärende där ett bolag sökt för fyra miljoner ton berg under samma tillståndstid, säger Veronika Landin, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen. 

Enligt en liten miljö- och konsekvensbeskrivning som gjorts kan verksamheten medföra ett visst buller. Skyddsåtgärder ska därför vidtas för att begränsa ljudet för dem som bor närmast. Utöver det kommer sprängning att ske några gånger per år.

Allmänheten har fram till 12 juli på sig att lämna in synpunkter.

Vad är nästa steg?

– Miljöprövningsdelegationen har satt den 12 juli som sista dag för yttrande. Tills dess har allmänheten och andra myndigheter möjlighet att inkomma med synpunkter på projektet. Därefter kommer vi att ge bolaget möjligheter att besvara eventuellt inkomna synpunkter. Sedan kommer allt att sammanställas och vi kommer ta med synpunkterna i vår bedömning när vi skriver beslut, säger Veronika Landin.

När beslutet kommer att fattas kan hon inte att säga in nuläget.

– Det beror på vad som kommer in och övrig handläggning, säger hon.

Senast två år innan tillståndstiden löper ut, alternativt två år innan verksamheten beräknas upphöra, ska platsen iordningställas på ett sätt som innebär minsta möjliga risker för privatpersoner. För närvarande är planen att anlägga en sjö.

Är det vanligt att göra så?

– Ja det är ganska vanligt att anlägga en täktsjö som efterbehandling, men det beror på områdets förutsättningar. Det kommer att hållas en dialog mellan fastighetsägaren och tillsynsmyndigheten innan det är dags att avsluta verksamheten.

– Det är deras plan i dag men det ska man vara medveten om att det kan ändras då sökanden avser att bedriva verksamhet i 20 år. Så det är en dialog man får ta framöver.

Vi har varit i kontakt med företaget som inte vill kommentera artikeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!