Företaget som flippar

– Jag kände att det här var världens bästa grej, säger Claes Carlsson VD för 3D-foto i Mjölby AB.

Claes Carlsson och Niklas Nylin på 3 D Foto i Mjölby

Claes Carlsson och Niklas Nylin på 3 D Foto i Mjölby

Foto: Mia Karlsvärd

MJÖLBY2014-08-16 09:00

I gamla tegelhuset vid järnvägen skapas bilder som kan flippas, tiltas och förvandlas från 2D till 3D.

Claes Carlsson och Niklas Nylin på 3D-Foto i Mjölby förklarar för oss vad det innebär.

– En flipp -bild är när samma bild visar två olika motiv beroende på i vilken vinkel du betraktar bilden, förklarar Claes Carlsson .

Inne i visningsrummet har de flera bilder för att visa vad det är de jobbar med. En av de största bilderna i rummet är på skeppet Vasa från museet i Stockholm.

– Att göra en 3D-bild på Vasaskeppet var ett av våra första uppdrag. Bilden säljs nu som vykort på Vasamuseet, berättar Claes Carlsson.

Claes Carlsson och hans bror Mats Carlsson driver även Solakuten i Mjölby. De äger båda företagen tillsammans.

För några år sedan fick han vetskap om 3D tekniken via vänner i Sya. Tillsammans med dem åkte de över till England och fick en visning av en engelsman som utvecklat 3D-fotografin.

– Då kände jag att det här var väldens bästa grej, Jag var övertygad om att jag skulle kunna skapa en företagsidé av detta, berättar Claes Carlsson.

Han köpte maskinen och dataprogrammet och åkte hem till Sverige igen. Fotointresset har han, men anställde Niklas Nylin som hade mer kunskap om både fotografi och bildbehandling. Tillsammans bygger de nu upp 3D-foto i Mjölby och letar nischer för företaget.

– Det ser ut som om det finns en större marknad. vad vi vet är vi det enda företaget i Sverige som fotograferar 3D-bilder, säger Niklas Nylin.

Bilderna som hänger på väggarna gör att man vankar fram och tillbaka, flera gånger. För att se dem från olika vinklar. De senaste bilderna de jobbat med är ett eget initiativ. De har tagit fram gamla vybilder från Mjölby och sedan tagit en ny bild på exakt samma ställe.

– Jag är uppvuxen i Mjölby och vi kände båda två att vi ville uppmärksamma Mjölbyborna och politikerna hur Mjölby såg ut förr, säger Claes Carlsson.

Hittills har de tagit fram åtta stycken bilder där man från ena sidan ser en svart/vit bild från förr. När man sedan rör sig lite åt ena hållet ser man färgbilden och hur de gamla husen rivits och ersatt med nya.

– Bilderna hänger just nu i kafeterian på kommunhuset. Vi hoppas att de kommer visas mer i Mjölby. En utställning är planerad på biblioteket nästa år. Kanske bilderna väcker en och annan politiker, säger Claes Carlsson.

Lentikulärt bilder

3D-bilder gör med hjälp av lentikulärt tryck, ibland kallat linstryck.

Man trycker antingen direkt på baksidan av plastskiktet eller laminerar det med en trycksak. Det går att trycka flera olika bilder på samma yta och vilken bild man ser beror på vinkeln.

Lentikulärt tryck skall inte förväxlas med hologram, som framställs med helt andra metoder.

Med hjälp av lentikulärt tryck kan man till exempel åstadkomma följande effekter:

3D-effekt, genom att man visar en bild för vardera ögat.

Flip-effekt, genom att man växlar mellan flera bilder.

Animation, genom att man växlar mellan bilder i en löpande följd.

Morphing, en animation mellan två bilder.

Zoom, en animation med bilder i ökande eller minskande förstoring, eller

en kombination av ovanstående.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om