Artex ukrainska konkurrent kunde inte klara sitt åtagande att leverera de beställda 250 000 livvästarna. Orsaken var så klart Rysslands invasion i Ukraina. Så frågan till Artex var: Kan ni ta över?
– För en entreprenör är ju målet att maximera vinsten. Men i det här fallet kunde vi inte bara ta över utan vidare. Det kändes som en självklarhet som humanist, att hjälpa till, men på ett annat sätt, säger Björn Samenius, vd på Artex i Mjölby.
I stället för att bara ta över den drabbade konkurrentens affärer valde Artex en annan väg.
– Vi erbjuder nu 50 ukrainska familjer att flytta till våra fabriker i Lettland, berättar Björn Samenius.
Där är tanken att de ska få skydd, bostäder och fortsatta arbetsmöjligheter i sitt eget företag.
Har ni plats för det i era lettiska anläggningar?
– Vi ser till att organisera det. Och vi har lyckats få fram bostäder för 50 familjer.
Kan de erbjudas att komma även till Mjölby?
– Det är inte vår avsikt första hand. Men det är inte omöjlighet, till exempel om vi hittar duktiga hantverkare. Men beslutet nu är att erbjuda dem att flytta sin verksamhet till Lettland, säger Björn Samenius.
Han vill att även företagets ledare med familjer ska följa med.
– Vi har haft kontakt med två företag i västra Ukraina. Båda har ett par hundra anställda i trakten av Lviv. Hittills har deras största problem varit logistiken. Men hur kriget utvecklas vet ingen. Bombningarna kommer allt närmare, menar han.
Hur det hela skulle ske rent praktiskt, vill Björn Samenius inte gå in på. Än så länge är det idén som behöver spridas, menar han. Att hjälpa producenten att klara sitt åtagande, är viktigare än att hjälpa kunden att få sin leverans.
Artex kan tänka sig att sy de 250 000 räddningsjackorna, men i så fall tillsammans med eller åt den ukrainska leverantören.
De praktiska frågorna, hur familjerna ska komma ut, om männen får följa med, allt det är inte påbörjat.
– Det ligger framför oss. Vi har dialogerna igång.
Han tycker att det viktiga i det här läget är att inte se det som en order. Utan som ett sätt att hjälpa ett land. Och han uppmanar andra aktörer att göra likadant.
För två år sedan ställde Artex om en del av sin produktion till att göra visir och skyddsrockar till vården. Ytterligare ett år tidigare brann Artex fabrik i Spångsholm och företaget tvingades till omlokalisering och omgruppering.