Företaget flyttar – flera sägs upp

Tillverkaren av kontorsmöbler, Lanab AB, flyttar sin verksamhet från Mjölby. Det är en indirekt följd av branden i Spångsholm. Elva anställda berörs.

Industrigatan 1 i Mjölby. Tidigare Lanab, nu Artex. Från början Mjölby kontorsmöbler, MKM

Industrigatan 1 i Mjölby. Tidigare Lanab, nu Artex. Från början Mjölby kontorsmöbler, MKM

Foto: Sune Johansson

Mjölby2019-06-19 21:00

År 2000 köpte Lanab Design företaget Mjölby kontorsmöbler som haft sin verksamhet sedan 80-talet i lokalerna på Industrigatan i Mjölby. Där har Nässjöbaserade Lanab Officeline sedan fortsatt att ha en del av sin möbeltillverkning.

– Vi hade under en tid försökt sälja fastigheten för att kunna investera i andra företag. Inte för att vi ville flytta vår verksamhet. Det hade vi inga planer på. Men eftersom Artex köpte fastigheten efter branden i Spångsholm så blev det så, förklarar Niclas Lindqvist, vd på Lanab Officeline som har sitt huvudkontor i Nässjö.

Innan Artex blev intresserat hade man ingen direkt spekulant på att köpa fastigheten.

Tillverkningen av kontorsstolar har skett i Nässjö medan planmöbler – hyllor, skåp och bord – skett i Mjölby.

– Den produktionen flyttar nu till Nässjö där vi nu bygger ut, men den utbyggnaden var egentligen avsedd för att centralisera stolsproduktionen för två andra fabriker, säger Niclas Lindqvist.

Elva personer berörs av flytten från Mjölby. Alla har erbjudits att följa med, men bara en av dem har sagt ja till det.

– Övriga har blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Men några kommer under uppsägningstiden i höst att resa till Nässjö och jobba, säger Niclas Lindqvist som är medveten om att det är väl långt att pendla.

I byggnaden finns i dag även andra hyresgäster som följde med köpet. Det handlar om kontorsdelen.

Fastigheten köptes för 12 miljoner där Artex själva stod för hälften och det kommunala fastighetsbolaget Fami gick in med resten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!