Företagen nöjda med Mjölby och Ödeshög

När Svenskt näringsliv rankar bästa företagsklimatet 2020 klättrar såväl Mjölby som Ödeshög rejält på topplistan.

Mjölby och Ödeshög klättrar ordentligt på Svenskt näringslivs lista när företagsklimatet 2020 rankas. Boxholm vandrar åt andra hållet i rankingen jämfört med 2019.

Mjölby och Ödeshög klättrar ordentligt på Svenskt näringslivs lista när företagsklimatet 2020 rankas. Boxholm vandrar åt andra hållet i rankingen jämfört med 2019.

Foto: Öst media

Mjölby2020-09-23 13:18

– Det är en riktigt bra dag på jobbet för näringslivschefen, säger Torbjörn Sjögren i Mjölby om rapporten som presenterades under onsdagsmorgonen.

Mjölby klättrar i företagens rankningen av det lokala företagsklimatet och ligger nu på plats 39 av landets 290 kommuner. Det är den högsta placeringen sedan 2011, ett stort kliv uppåt från plats 74 förra året.

Ödeshög skuggar Mjölby och landar nu på plats 55, från förra årets plats 78. Boxholm har en motsatt utveckling och tappar placeringar även i år. Plats 247 är ytterligare en försämring från fjolårets 218.

– Det är inte bra, vi ser allvarligt på det, säger Boxholms näringslivsansvarige Fredrik Svaton. Vi måste försöka vända det här och göra en prioordning för vad vi ska börja med.

I Ödeshög är näringslivschefen Heléne Njord-Westerling desto gladare. Hon har varit på plats sedan april i år och kan jämföra mellan sitt gamla jobb på Norrköpings näringslivskontor och hur man arbetar i Ödeshög.

– Vi är ett team. I en stor kommun är man mer isolerad, här går kan man bara gå till grannen på kontoret. Och jag tycker att det är bra sammanhållning mellan alla kommunerna här på västsidan av Östergötland.

Hon beskriver att det inte är någon slump att företagen är nöjda med Ödeshögs kommun. Med början 2012 startade kommunen en satsning på att prata med alla bolag. Den prioritering som gjordes då finns fortfarande kvar. Och teamet inom kommunen fortsätter arbetet.

– Jag lär mig jättemycket och det är roligare här. Här är politikerna tillgängliga och alla funktioner är medvetna om hur viktigt näringslivet är. Då blir handläggningstiderna korta.

– Både politiker och tjänstemän bryr sig och prioriterar företagen här, bekräftar kollegan Torbjörn Sjögren i Mjölby. Men vi slår oss inte till ro nu, utan en sådan här rapport är ett förbättringsverktyg.

När han går in i rapportens detaljer noterar han att andelen sysselsatta i eget företag är relativt lågt i Mjölby.

– Förklaringen är den ganska starka arbetsmarknaden med de stora industrierna. Men i mars i år öppnade vi ett lokalt nyföretagarcentrum, som vi tänker kan förbättra utvecklingen av nystartsföretag. Det avspeglas ännu inte i siffrorna.

Bland Mjölbys styrkor nämner han läget med såväl motorväg som järnväg, men också satsningen på bredband.

– Vi har fantastiska kommunikationer. För att vara en landsbygdskommun är det mycket bra, säger Torbjörn Sjögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!