Företagen minskar i Mjölby - ökar i Boxholm och Ödeshög

Antalet företag i Mjölby kommun har minskat under 2010-talet. I Boxholm och Ödeshögs kommun har däremot antalet företag ökat med 4 procent.

I Mjölby kommun har antalet företag minskat under 2010-talet, enligt en kartläggning av Visma. I Boxholm och Ödeshög kommun har i stället antalet företag ökat.

I Mjölby kommun har antalet företag minskat under 2010-talet, enligt en kartläggning av Visma. I Boxholm och Ödeshög kommun har i stället antalet företag ökat.

Foto: Öst media

Mjölby2020-10-28 20:00

Det visar en kartläggning från Visma med hämtad statistik från Bolagsverket.

– Vi har tittat på antalet registrerade företag år för år över hela landet. Vi har sedan jämfört med vad som har hänt under åren 2010-2020, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Enligt kartläggningen minskade antalet företag i Mjölby kommun med 18 procent under 2010-talet. Under 2010 fanns det totalt 2 199 företag i Mjölby. I år det endast 1 813.

– Det kan bero på att en del inte tycker att det funkar och avvecklar. Andra kanske inte känner att de har fått rätt stöd.

Torbjörn Sjögren, näringslivschef i Mjölby kommun, menar att minskningen av företagen kan bero på deras industrier som är en stor arbetsgivare.

– Vi har haft en positiv utveckling vad gäller antalet jobb och antalet arbetstillfällen under 2010-talet. Industrierna har utvecklat sin bemanning. Det innebär att många medborgare har haft lätt att få jobb. De har kanske inte känt behov av att starta eget, säger han.

Enligt honom stärker man företagsamheten på orten genom olika åtgärder. Ett exempel är en lokal nyföretagarrådgivning som drog igång i mars.

– Det innebär att vi samarbetar med Nyföretagarcentrum. Det är en organisation som ägnar sig åt att ge råd åt personer som vill starta företag. Det är ett arbete som vi bedriver tillsammans med den lokala företagarföreningen Växtkraft.

En annan åtgärd för att stärka företagsamheten är ett samarbete mellan kommunen och Ung företagsamhet.

– Ung företagsamhet är en organisation som ger gymnasieelever möjlighet att starta UF-företag under studierna. Det är viktigt att fler gymnasieelever får prova på hur det är att vara företagare.

Under 2010 var antalet företag i Boxholms kommun 295 stycken. År 2020 är det 308 stycken. I Ödeshögs kommun var antalet företag 381 stycken under 2010. I år är det 396 stycken. Inom båda kommunerna är det en ökning med 4 procent.

– Det är skillnad i struktur mellan kommunerna. I Mjölby har vi stora arbetsplatser. Det har inte Boxholm och Ödeshög. I Boxholm har det varit en förändring under de senaste åren vad gäller osttillverkningen. Det pressar kanske människor till att starta eget, säger Torbjörn Sjögren.

Bland övriga kommuner i Östergötland har Ydre ökat mest med antalet företag. Under 2010 var antalet företagare 284 stycken. I år är det 303 stycken. Det är en ökning med 7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!