Trots runda bordssamtal med politiker och tjänstemän – det har inte hänt tillräckligt, anser Åsa Fredell, verksamhetsledare på Företagscentrum i Mjölby.
– Vi har tampats med att hitta andra vägar. Problemet är att cheferna inom kommunen inte ser det riktigt, de har både skygglappar och hörlurar på sig, säger hon uppgivet.
Självfallet måste lagar och förordningar gälla, men ofta är tjänstemännen väl fyrkantiga, har hon fått till sig av flera Mjölbyföretag.
Mötet i somras kändes positivt, men när de åter samlades var inget av det de kommit överens om gjort.
– Vi ifrågasatte det och kommunalrådet Cecilia Vilhelmsson (S) bad om ursäkt, och lovade återkomma snarast med det.
Istället fanns en lista på olika angreppssätt, bland annat ett slags spel kallat Samspelet, som går ut på hur kommuner ska jobba för att bli mer kundorienterade.
I protokollet från mötet i somras framgår vilka frågor som företagarna förväntade sig svar på. Bland annat handlar det om skylt- och bygglovsärenden som de upplever hanteras på ett krångligt sätt och där kostnaderna ifrågasätts. Miljökontorets attityder hos personalen känns inte ok, det saknas dialog och förståelse för företagarnas vardag. Enorm kritik finns mot Lundbybadet, där kommunen själva driver anläggningen och samtidigt ger personalen förmånliga träningskort.
Frågorna fick inga svar av kommunen och tjänstemännen. Istället uppmanades företagarna själva ta fram en handlingsplan för ett bättre företagsklimat.
– Det är konstigt att vi ska spåna fram en handlingsplan när det handlar om tjänstemännens attityder. Det ansvaret borde ligga på kommunens personalchef istället, anser Åsa Fredell.
Det känns fortfarande så att kommunen har ett mycket sämre företagsklimat än när kommunen låg på topp i länet för fyra år sedan, menar hon.
Kommunens högsta chefer inger inte förtroende och därför sätter företagarna sitt hopp till politikerna, där de anser sig fått bättre gehör för sina synpunkter.
Ett konkret problem är också att kommunens stöd till Företagscentrum varit oförändrat i tio år och därmed inte följt indexregleringen. Stödet täcker numera bara 10 procent av Företagscentrums omsättning. Merparten bekostas av medlemsavgifterna. Men det räcker inte och mycket arbete får utföras ideellt, menar Åsa Fredell.
– Andra kommuner tar större ansvar, exempelvis Åtvidaberg som skjuter till 1 miljon kronor varje år.