Företag köper ökända tomten – men det blir inga radhus

Fastigheterna Lärdomsljuset 15-23 har sålts till ett byggföretag i Linköping som vill bygga 32 lägenheter.

Så här ser det ut idag i Lärdomsljuset 15–23. De bostadsskiljande väggarna av lättbetong har vräkts ner över betongplattan.

Så här ser det ut idag i Lärdomsljuset 15–23. De bostadsskiljande väggarna av lättbetong har vräkts ner över betongplattan.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2020-09-22 20:00

Den 3 000 kvm stora tomten på Kungsvägen har stått halvt bebyggd i tio år. I våras bytte objektet ägare där det tidigare påbörjats byggnation av nio radhus vilka aldrig färdigställts.

Det är Eklöf Bygg AB med Johan Eklöf i spetsen som förvärvat bolaget som äger fastigheterna. Han säger att han inte vill bli förknippad med de misslyckanden som tidigare ägare drabbats av, vilka inbegriper ett flertal konkurser, exekutiv auktion, ägarbyten och förelägganden om vite.

– Jag vill inte att det ska bli konstiga spekulationer om det, säger Johan Eklöf.

Planen för tio år sedan var att bygga nio radhus i tre grupper på tomten. Detaljplanen ändrades då för att möjliggöra detta. Två gånger har bygget startats, men båda har avbrutits. Den förre ägaren, Norrköpingmäklaren Per Boquist anlitade en byggentreprenör som fick ekonomiska trångmål och till slut gick i konkurs.

I dag ligger delar av stommen omkullvräkt på den betongplatta som göts redan 2010

Men radhusmodellen vill Johan Eklöf inte bygga efter nu. Det handlar i stället om bostadsrätter, men hur många det blir är under förhandling.

– Vi har ett förslag och vi för samtal med kommunen men det är bättre att det får träda i laga kraft innan man skriver något, säger Johan Eklöf som just nu bygger lägenheter i Ljungsbro tillsammans med Borohus.

Samtalen med kommunen handlar enligt Eklöf just om detta med exploateringsgraden, hur många lägenheter man får plats med på tomten, hur högt man kan bygga, hur många p-platser det ska vara och andra detaljer.

– Det kommer att bli betydligt mer, min plan innehåller 32 lägenheter. Allt som finns på tomten i dag kommer att rivas bort och de nio fastigheterna kommer att göras om till en och samma, säger Eklöf.

Han tillägger att det kommer att bli ett ”himla trevligt” område.

Enligt Mjölbys stadsbyggnadschef Jimmy Johansson så är det viktigt att det kommer till en lösning i kvarteret Lärdomsljuset.

– Det finns naturligtvis ett intresse både från fastighetsägare och kommunen om att få till en exploatering på fastigheten men denna bör på ett lämpligt sätt hantera platsens utmaningar, säger han.

Våren 2019 beslutade byggnads- och räddningsnämnden att förelägga den dåvarande ägaren om vite om inte tomten hägnades in och återställdes. Beslutet överklagades av dåvarande ägaren. Ett år senare beslutade nämnden att dra tillbaka vitesföreläggandet på grund av ett pågående ägarbyte.

Karta: Kungsvägen 75
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!