Före detta kock trivs på Toyota

Det är ett problem att hitta rätt utbildad arbetskraft, säger Anneli Ericson, HR-chef på Toyota material handling (TMH) i Mjölby.

Dackeeleven Per Törnström började på personalrestaurangen och jobbar nu på snickeriet.

Dackeeleven Per Törnström började på personalrestaurangen och jobbar nu på snickeriet.

Foto: Gunilla Rech

Mjölby2013-11-27 09:31

Däremot känner hon inte till att många av dem skulle komma just från hotell- och restaurangprogrammet på Dackeskolan i Mjölby. Corren har talat med en av dem, Per Törnström, som bytt från restaurang till verkstadsgolvet på truckfabriken.

Sedan 2011 har Toyota material handling anställt omkring 200 montörer, svetsare, målare med mera.

– Det är ibland svårt att hitta dem som har rätt utbildning och erfarenhet, säger Anneli Ericson i samband med Industridagen igår, då även truckfabriken öppnade sina dörrar för studiebesök.

Outbildad eller arbetskraft med icke relevant utbildning kan få jobb på verkstadsgolvet. Men den som vill gå vidare får det svårare.

– Vi är mycket angelägna om att få folk med rätt kompetens, säger hon och med menar hon bland annat gymnasiernas industritekniska program och industriprogram. Därför ser hon allvarligt på det nedläggningshot programmen står inför i Mjölby.

Kan göras mer

Det kan göras mer för att locka ungdomar till dessa yrken, menar hon.

– Skolan kan göra mer, men det kan även vi för ta bort stämpeln att industriarbete är smutsigt mörkt och dåligt betalt. Det är precis tvärtom.

Det var även nära att utbildningen för Dackeskolans svetselever på Toyota material handling lades ner när kommunen började signalera brist på pengar. Tack vare en kompromiss har det nu gått att fortsätta, enligt Anneli Ericson.

Förutom att vara en av sponsorerna på Industridagen marknadsför sig Toyota Material Handling som arbetsgivare i ett flertal sammanhang, från mellanstadiet upp till universitet och högskolor. Man erbjuder examensjobb, sommarjobb, praktik och många studiebesök, deltar i programråd med mera. En ny giv är ett samarbete mellan TMH, IF Metall, Teknikföretagen och Arbetsförmedlingen som tillsammans med regionens företag vill genomföra "Industrins yrkesår", en utbildning speciellt riktad mot arbetslösa ungdomar.

Lastare och demontör

Det var Åsa Fredell på Företagarcentrum i Mjölby som i gårdagens Corren påstod att många som gått hotell- och restaurang hamnar på TMH. Även om det saknas sifferbelägg, kan Per Törnström lätt räkna upp en fem, sex stycken, som, liksom han själv, har gått Dackeskolans hotell- och restaurangprogram.

Han jobbar numera omväxlande som lastare och demontör. När Corren kommer håller han på att förpacka ett truckstativ för leverans till Tyskland. Hans arbetskamrat Fredrik Björkegren har samma gymnasieutbildning, och de är överens. Restaurangyrket är stressigt med mycket jobb för otroligt lite pengar, med mycket tjänstgöring på helger och kvällar.

– Det är ett för hårt liv helt enkelt. Svårt att kombinera med ett fungerande förhållande, säger Per Törnström.

Han tycker absolut att det går att utvecklas inom företaget för den som visar framfötterna. Själv har han fått fortbilda sig som svetsare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!