Förbjuds använda stekbord

Sissis restaurang får inte längre använda sina stekbord efter ett beslut i byggnads- och räddningsnämnden. Detta betyder i praktiken att restaurangen inte längre kan laga mat till sina gäster.

Ägarens satsning på restaurangen blev ett bakslag.

Ägarens satsning på restaurangen blev ett bakslag.

Foto: karl-johan norén

MJÖLBY2014-07-02 08:00

Tidigare i år installerade­ Yan Zhang, ägare till restaurangen­ Sissis i Mjölby, två stekbord i lokalen för att börja med ”teppanyaki”, som är en form av asiatisk mat­lagning.

– Jag har investerat mycket pengar i den här restaurangen, och nu säger man att jag inte längre får laga någon mat här, säger en upprörd och uppgiven Yan Zhang.

Bostadsrättföreningen­ som äger lokalen, Riks­byggens Mjölbyhus 4, skulle i och med installationen gjort en bygganmälan till byggkontoret, men någon­ sådan anmälan gjordes inte.

Corren har sökt föreningens ordförande men utan resultat.

När man ändrar förutsättningarna i en lokal, till ­exempel gör om en pizzeria till en asiatisk restaurang, måste en bygganmälan göras till kommunens byggnadskontor.

– Och i det här fallet är det fastighetsägaren, det vill säga bostadsrätts­föreningen, som skulle ha gjort det, ­säger Magnus Petersson, stadsbyggnadschef, Mjölby kommun.

Vid en tillsyn som följde efter det att byggnads­kontoret blivit uppmärksammade om att en renovering­ och förändring pågick i lokalen fann kontoret flera brister.

– Ventilationen för stekborden uppfyller inte kraven­ och dessutom så saknar stekborden CE-märkning, säger Niclas Roos, byggnadsinspektör vid Mjölby kommun.

CE är kort för ”Conformité Européenne”, som betyder­ att en produkt uppfyller kraven i överensstämmelse med EU:s direktiv vad gäller säkerhet, funktion och miljö

– De saknar märkningen eftersom de är importerade från Kina och specialbyggda enligt mina önskemål, men jag har ju ett CE-intyg för dem, säger Yan Zhang.

Nämnden menar dock att Yan Zhang måste bevisa att intyget han har i sin hand gäller just hans två stekbord, och detta menar man att han inte kan göra.

– Det där med märkningen går att reda ut. Egentligen är det den otillräckliga ventilationen som är det verkliga problemet, säger Magnus Petersson.

Det är inga av gästerna­ som har klagat på dålig ventilation, påpekar Yan Zhang, men det rör sig snarare om särskilda krav på ventilationen än att den är otillräcklig.

Vid byggnads- och räddnings­nämndens senaste sammanträde togs saken upp som ett tillsynsärende, och man beslutade att ålägga föreningen en sanktionsavgift.

Nämnden förslogs, bortsett från att besluta om sanktions­avgiften, även besluta om ett förbud mot användandet av lokalen som skulle träda i kraft med omedelbar verkan.

– Nu blev det inte så att vi beslutade om något förbud, säger Kent Kärrlander (S), ordförande i nämnden. Men vi beslutade att stekborden inte får användas något mer.

Detta är dock i praktiken det samma som ett förbud eftersom Yan Zhang inte längre har några andra redskap för matlagning bortsett från stekborden.

– Om bristerna åtgärdas, och sedan godkänns av oss i nämnden, kan stekborden få börja användas igen, säger Kent Kärrlander.

Yan Zhang känner sig motarbetad av kommunen och han säger att han tänker över­klaga nämndens beslut.

– Det enda man sagt åt mig är vad som är fel, det är ingen som har sagt åt mig vad jag ska göra för att det ska blir rätt, säger han.

Stekborden och renoveringen, som var tänkt som en satsning på restaurangens­ framtid, blev i stället ett olyckligt bakslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om