Vid tretiden på måndagseftermiddagen tillkallades polis till Lagmansskolan i Mjölby då flera personer hade ringt in och uppmärksammat en person med mask och gevär på ryggen. Under veckan har elever i årskurs 9 haft möjlighet att klä ut sig och när polisen kom till skolan visade det sig att det var en elev som maskerat sig.
Under gårdagen gick ett meddelande ut till föräldrar via skolplattformen Unikum. I början av mailet kunde man läsa:
Nu under eftermiddagen inträffade en allvarlig händelse på Lagmansskolan. En maskerad person med vapen på ryggen sågs på skolgården och i dess närhet. Detta resulterade i att flera personer kontaktade polisen som var snabbt på plats. Polisen kunde efter ett tag konstatera att det inte förelåg något allvarligt hot.
Flera vårdnadshavare har hört av sig till Corren och varit kritiska till hur mailet var formulerat.
Tobias Fredriksson är förälder till två elever på mellanstadiet. Han berättar att han reagerade starkt när han fick meddelandet.
– Tänk dig att du sitter på jobbet och får ett mail med den formuleringen. Jag började genast tänka på USA och om mina barn var döda.
Tobias menar att hade kommunen vänt på informationen och gått ut med att det rörde sig om en maskerad, innan de berättade om att det var en allvarlig händelse, hade meddelandet inte skrämt upp lika mycket.
– Min fråga till kommunen är om de står bakom den formulering som var i mailet? säger han.
Vi tar med oss frågan till Lagmansskolan där vi träffar rektor Joachim Stigenhed och biträdande rektor Peter Tollsten.
– Alla föräldrar som har synpunkter är välkomna att höra av sig till oss för en dialog, svarar Stigenhed.
På måndagen agerade skolans personal som att det var skarpt läge. I de klasser som kände till händelsen skedde en inrymning. En inrymning innebär att elever och personal stänger in sig.
Vilka lärdomar och slutsatser drar ni av det som inträffade under måndagen?
– Det är ganska tidigt att reflektera över det som har hänt, menar Tollsten. Det finns saker som vi tar med oss i det här och som även förvaltningen kan dra lärdomar av.
– Vi skickade ut ett meddelande via Unikum idag till vårdnadshavare, säger Joachim Stigenhed. Där skrev vi att vi tar med oss våra lärdomar i vårt systematiska trygghetsarbete vi har på skolan. Vi kommer jobba vidare med att analysera händelsen och dra slutsatser, både på skolan och i samarbete med förvaltning och kommunens säkerhetsavdelning.
Kristina Lohman är verksamhetschef på utbildningsförvaltningen i Mjölby kommun.
– Utvärderingen måste man äga själv på skolan. Varje skola har olika förutsättningar, till exempel hur många in- och utgångar skolbyggnaden har. Vi behöver även utvärdera informationen till vårdnadshavare – vilka kanaler använde vi oss av? och på vilket sätt informerade vi? Kommunikation är A och O i all krishantering.
Vilket förebyggande arbete görs och hur jobbar ni vidare med den här frågan?
– Det här är en fråga som vi jobbar med på skolorna. Det viktigaste förebyggande arbetet är att jobba med elevernas trygghet och studiero och skapa goda relationer med eleverna. Vi är duktiga på krishantering, men vi behöver bli skarpare när det kommer till pågående dödligt våld. Vi håller på att jobba fram ett utbildningsmaterial som vi kan använda ute på skolorna. Det arbetet drar igång under hösten.