Clara, 26, guidar i grönsakslandet – skördetid på slätten

Det är skördetid hos Hermelins i Skänninge. I grönsakslandet växer godsaker i alla dess färger och former. Och smaker. Följ med till ett av de största grönsakslanden.

Majsfältet är bara en del av odlingen. Avdelningarna med rotfrukter, squash och blommor breder ut sig på Bjälboslätten. Clara Göransson är säsongsanställd.

Majsfältet är bara en del av odlingen. Avdelningarna med rotfrukter, squash och blommor breder ut sig på Bjälboslätten. Clara Göransson är säsongsanställd.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2024-09-14 17:00


Grönsaksodlingen på Fallsbergs gård känns väldigt stor, men jämfört med de milsvida spannmålsfälten som sträcker sig åt alla håll är det en liten oas på slätten.

– Nu är det perfekt tid för rotsaker. Det finns så många varianter och färger att upptäcka, tycker 26-åriga Clara Göransson.

undefined
Clara Göransson har tidigare år sålt grönsaker på Bondens marknad i Linköping. Men i år har hon valt att koncentrera sig på arbetsuppgifterna i Skänninge.
undefined
Morötter finns i olika färger, men orange såklart den vanligaste.

Själv lagar hon gärna en sallad med färska grönsaker, råa blandade med tillagade.

– Det ska vara lite "crunch" tycker jag, blandat med det mjuka. Kanske med ost eller bönor till för proteinets skull.

Clara är från Vadstena och har jobbat fyra säsonger på Hermelins grönsaker. Jobbet här har hon kombinerat med att utbilda sig till trädgårdsingenjör och jobb i sin systers pojkväns arboristföretag.

undefined
Clara Göransson, 26, är från Vadstena men jobbar med grönsaker och blommor i Skänninge. Hon är färdigutbildad trädgårdsingenjör. Kanske kommer hon själv att starta företag så småningom. Hon säger att hon inspirerats av ägaren Magdalena Hermelins satsning på grönsaksodling.
undefined
Förutom att svartkål gnisslar lite när man kramar den, kan den med fördel användas lätt stekt till pasta.
undefined
Squash i många varianter.

Idag får vi följa med Clara på en guidad visning bland gårdens blommor och grönsaker. 

Hos Hermelins grönsaker odlas det kravmärkt. Och småskaligt enligt hemsidan. Men det känns stort när man står mitt i odlingen med majs, olika rotfrukter, kål av många sorter, fänkål och kronärtskockor i nästan oändliga rader.

Clara tar tag med ett brett grepverktyg och bänder upp den torra jorden som är full av morötter.

– Det är torrt och hårt i marken nu. Men det har varit väldigt blött i år. Det har växt bra, med regn blandat med värme och sol.

undefined
Kravodlade grönsaker till en sallad med blandat råa och stekta ingredienser.
undefined
Squash finns i många former och färger. De kan man till exempel ha rivna i pannkssmeten.

Här finns gula, orangea och lila morötter. En bit bort växer det rödbetor i olika färger. Även majsen finns i olika varianter. Clara bryter av och öppnar en majskolv som är alldeles vit innanför blasten.

– På många rotfrukter kan man även äta blasten. Morotsblasten kan man göra pesto på. Själva roten kan man gärna blanda olika färger, vita gula lila. Ugnsrostade till exempel.

Hermelins grönsaker har varje år självplockning på helgerna under sensommaren. Då kommer det många och botaniserar i landen eller handlar i gårdens butik. Just nu har de försäljning av pumpor och musselsquash, som är en rund, knottrig och mycket dekorativ grönsak.

undefined
Hunden Polly följer med i grönsakslandet.
undefined
Clara Göransson skär en vackert gul squash hos Hermelins grönsaker där hon säsongsarbetar för fjärde sommaren i rad.

Clara är uppvuxen på en mindre gård på norra sidan av Tåkern. När hon var yngre hände det att hon och familjen kom och plockade grönsaker här. 

Hennes absoluta favorit är palsternacka. Lite av en doldis, tycker hon. Den går att använda till mycket. Men blasten är giftig.

– I grytor, bakad, eller lite i potatismoset. Den har väldigt god smak.

Karta: Hermelins färdiga gräsmattor & gårdsbutik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!