– Flera önskar bo kvar, alla är oroliga. Många är i så pass dåligt skick att de kanske inte ens klarar av en flytt, säger Eva Alex som är anhörig till en boende på Kungshögahemmet.
Därför uppmanar hon alla gamla och deras anhöriga att gå samman och vägra någon form av förändring och därmed förhindra stängningen av äldreboendet.
– Vi har lagen på vår sida. Det här är inte värdigt för de gamla som blir drabbade. De har blivit behovsprövade för att få äldrevård och har rätt att få den servicen.
De som förlorar sin rätt till vårdboende löper risken att dö hemma, ensamma och undernärda eftersom hemtjänstpersonalen inte har tid med någon omsorg överhuvudtaget, befarar hon.
Möte förra veckanFörra veckan informerade Mjölby kommun om nedläggningen av äldreboendet, ett möte som samlade omkring 50 äldreboende och anhöriga.
Uppgivenheten på mötet var stor, enligt Eva Alex. Bland annat förekom formuleringar som: "Det spelar ingen roll vad kommunen gör. Snart får de gräva ner mig i alla fall."
Många av de gamla är förvirrade och i dåligt skick, bedömer hon.
Hon tycker att hela frågan är dåligt skött, speciellt med tanke på de fina ambitioner som Mjölby kommuns strategi för verksamhetsutveckling ger uttryck för. Av broschyren framgår att kommunen vill vända pyramiden och utgå från medborgarnas behov och rättigheter.
Önskemålet, att behålla äldreboendet som det är, kommer inte att tillgodoses. Den som vill bo kvar på Kungshögahemmet får istället klara sig med hemtjänst, i vårdbostadsliknande former.
Saknar dialogDet stämmer inte att det hålls någon dialog, anser Eva Alex, som undrar vart alla de gamla ska flytta som inte klarar sig med enbart hemtjänst.
– Kommunen har skickat ett brev till anhöriga och boende med beviljat vårdboende. Antingen måste de flytta eller säga ifrån sig det beslut om vårdboende som de så väl behöver, säger Eva Alex.
Anders Granqvist, myndighetschef från omsorgs- och socialförvaltningen, företrädde kommunen på informationsmötet.
– Det är inte så konstigt att det finns en oro. Man vet vad man har men inte vad man får. Oron är större i grupp än när man pratar med var och en, säger han och är övertygad om att omflyttningen kommer att skötas på ett bra sätt.
Han försäkrar att alla, som bor på Kungshögahemmet, kommer att få behålla sin rätt till äldreomsorg, även om kvalitén kanske inte blir lika hög för dem som väljer att bo kvar.
Kommunen har informerat genom att hålla flera möten med boende och anhöriga, och i dagliga kontakter med personalen.
– Om det behövs mer dialog går alltid att diskutera, speciellt när det kommer sådana här reaktioner, säger han.
På det senaste mötet talade han med flera som sade sig vara beredda att flytta.
Det sägs att det inte är så bra att flytta på gamla?
– Vi ska försöka göra det så bra och tryggt som möjligt med utgångspunkt från de resurser vi har.