Flickorna blev illegala – pappan frias

De två Mjölbyflickorna fördes utomlands och blev av med sina svenska medborgarskap – nu frias pappan från misstanke om urkundsförfalskning och misshandel.

Foto: Joakim Blomqvist/Joel Nilsson - MostPhotos

Mjölby2018-04-11 19:00

– Det saknas stödbevisning för det som flickorna har berättat. Jag kan inte väcka åtal om jag inte kan räkna med att få en fällande dom, säger kammaråklagare Malin Axelsson vid åklagarkammaren i Linköping.

Först med att berätta om det nedlagda åtalet var Sveriges Radio P4 Östergötland. Vi har också skrivit om fallet med de två minderåriga flickorna från Mjölby, som förra våren togs ur skolan och fördes till sina föräldrars hemland och hölls kvar mot sin vilja.

Läs mer: Skulle giftas bort – nu är hon "illegal"

Läs mer: Elever fortsatt försvunna från skolan

Flickorna har berättat att fadern lämnade in blanketten till Migrationsverket där han meddelade att han ville säga upp flickornas svenska medboragrskap – mot deras vilja. Underskriften på blanketten är falsk, enligt flickorna.

Flickorna har också berättat om fysisk misshandel och att det funnits hot om tvångsgifte. Med hjälp av en anhörig kunde de flera månader senare ta sig hem till Sverige igen. Men då som illegala personer trots att de växt upp i Sverige, eftersom de inte längre har svenskt medborgarskap.

Flickorna har polisanmält fadern. Men misstankarna om urkundsförfalskning och misshandel har nu alltså lagts ned.

– Den misstänkte har förnekat brott, och då måste man ha bevisning som stödjer det som flickorna har berättat och det finns inte, säger kammaråklagare Malin Axelsson.

Blanketterna som fadern lämnat till Migrationsverket har genomgått analys för att se om anklagelsen om urkundsförfalskning kan stödjas.

– Men vi har inte fått stöd i den tekniska analysen vad gäller namnunderskrifterna. Ord står mot ord, säger kammaråklagare Malin Axelsson.

Juno Blom, nationell samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck vid länsstyrelsen i Östergötland, vill inte uttala sig om innehållet eller bevisläget i utredningsmaterialet men säger:

– Grundproblemet här är att det ens är möjligt för en vårdnadshavare att behålla sitt eget svenska medborgarskap, men säga upp sina barns medborgarskap. I detta fall är det viktigt att Migrationsverket alltid gör en orosanmälan till socialtjänsten för att utreda de bakomliggande skälen till upphävandet.

På Migrationsverkets blankett om upphävt medborgarskap ska barn över tolv år ge sitt medgivande. Då vi i en tidigare intervju ställt frågan till Migrationsverket hur myndigheten kontrollerar om underskriften är äkta, svarade Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket:

– Vi fattar beslut utifrån de uppgifter som har lämnats på blanketten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om