Viktigaste friskfaktorn för att undvika socialt utanförskap är att ha genomgått grundskolan. Syftet med Mjölbys samarbetsprojekt är att öka andelen elever med full närvaro och betyg som ger behörighet för vidare studier.
För att uppnå det målet har omsorgs- och socialnämnden skrivit ett samverkansavtal med utbildningsnämnden, allt för att resurserna på de olika förvaltningarna ska kunna tas till vara på bästa sätt. Avtalet gäller samtliga barn i Mjölby mellan 1 till 20 år som far illa eller riskerar att fara illa.
Det tätare samarbetet mellan utbildnings- och socialförvaltningen ska förbättra möjligheten till tidiga insatser för dessa barn och ungdomar.
Mjölby kommun har i dag särskilda undervisningsgrupper för barn och ungdomar med behov av stöd. De ska utvärderas och om det visar sig nödvändigt ska de utvecklas eller förändras.
Liknande projekt i Kisa har visat mycket bra resultat, enligt Anna Johansson (S), ordförande för omsorgs- och socialnämnden. De ekonomiska medlen ska sökas ur den sociala utvecklingsfond som Mjölby har beslutat att inrätta.