– Vad vi vet i dag har ingen så pass omfattande skador som mögeldrabbade förskolan Östergården, säger fastighetsförvaltaren JohanRenck.
Utredningen är ganska övergripande och kan vid behov följas av fördjupade analyser. Kommunen har anlitat konsulten WSP för uppdraget.
Förutom problem-komplexet sjuka hus, mögel och fukt har utredarna tittat på inomhusmiljön i sig, till exempel ljudstörningar. Likaså har sådant som eftersatt underhåll, fönster, mattor och drag varit en del i undersökningen.
Vilka förskolor och skolor som fått vara med har valts ut i samråd med rektorerna.
– Förskolorna är övervägande byggda i slutet av 1970-talet, säger Johan Renck.
Det handlar om exempelvis Ryttarhagens, Skogsgläntans och Tunets förskolor.
– De har byggts med tryckimpregnerat virke som skulle stå emot allt, vilket det har också gjort i 30 till 35 år. Men virket har ibland använts på fel sätt, säger Johan Renck.
Svara på enkätAlla enheter i undersökningen har fått möjlighet att besvara en enkät om sin inomhusmiljö. Konsulterna har också talat med drift- och servicepersonal och intervjuat en del personal som arbetar i de undersökta lokalerna.
Flera av dem har bristande underhåll. På vissa enheter behöver dräneringen förbättras eller krypgrunder städas. På andra ställen handlar det om att åtgärda grund- eller golvkonstruktioner.
Behovet av åtgärder är större på en del enheter. En del handlar om rent praktiska åtgärder, annat om till exempel förändrade rutiner.
– Undersökningen hjälper oss att prioritera, säger Johan Renck.
Plan på fem årEn åtgärdsplan påbörjades i november och ska genomföras på fem år.
Corren har träffat personal på förskolan Prästgårdsliden, en av de förskolor som är högst prioriterade för åtgärder.
Rektor Lena Whiss Collin har bara varit där drygt ett år. Barnskötare Marie Strömberg har jobbat där nio år och förskollärare Anna Graaf i 11 år. Båda är skyddsombud för Kommunal respektive Lärarförbundet.
– Det stämmer att det funnits mögel- och källarlukt. Inte hela dagarna, men det kan lukta svagt efter en helg, speciellt när man kommit på morgonen. Vissa har haft olika förkylningssymptom och allergi, vissa blir bättre när de slutar på en avdelning. Mycketkan också uppstå när man har många småbarn tätt inpå sig, men misstankar om mögelproblemen stärktes när en anställd fick mycket eksem, säger de.
Det de berättar bekräftas av den enkät som gjorts på avdelningarna. Många upplever luftkvaliteten som mycket dålig, och många anger att de ofta har hälsobesvär.
Ska bytas ut– Jag tycker rapporten lugnat stämningen lite, nu när det är klargjort vad som behöver göras och vad vi ska ta tag i, säger Lena Whiss Collin.
Det tryckimpregnerade yttersyllarna ska bytas ut. Som tur är kan det arbetet skötas utifrån, säger hon.