Filmen: Se fenomenet som kan dra med sig studsmattor

Det var helt vindstilla när en hög pelare med sand skapade något som såg ut som en tromb. Emelie Petersson lyckades få det på film.

Emelie Petersson fångade den så kallade stoftvirveln på film. "De kan nå stormstyrka", säger meteorologen Linus Karlsson.

Emelie Petersson fångade den så kallade stoftvirveln på film. "De kan nå stormstyrka", säger meteorologen Linus Karlsson.

Foto: Emelie Petersson

Mjölby2020-04-23 14:30

– Vi blev lite chockade, jag har aldrig sett något liknande förut, säger Emelie Petersson.

Fenomenet visade sig vid 14.15-tiden på onsdagen på familjen Peterssons baksida i Ullekalv, mellan Skänninge och Mjölby.

– Jag och min svägerska tittade ut och bara "Vad är det där?". Det var som en pelare med sand som flyttade sig några meter fram och tillbaka innan den vandrade iväg och löstes upp över gräset. Efter bara en minut var allt över.

De så kallade "sandstormarna" i Mjölby kommun, särskilt i Skänningeområdet, som varit en snackis den senaste tiden har inte märkts av hemma hos Emelie.

– Det var helt vindstilla runt den här pelaren, men det kanske vara en "minitromb" eller nåt, spekulerar Emelie.

Meteorologen Linus Karlsson på SMHI har tittat på filmen och är säker på sin sak:

– Det är en stoftvirvel. De uppstår när marken värms upp kraftigt och omgivande luft är relativt kall. De kan nå stormstyrka och dra med saker som till exempel studsmattor och på så sätt göra skada. Oftast är de lite mindre, men den här ser rätt hög ut.

En stoftvirvel kan bli uppåt 50 meter hög och 25 meter bred. Enligt Linus Karlsson är fenomenet inte helt ovanligt på våren, även om man inte alltid får syn på dem. Det är bara när de innehåller sand eller annat som virveln blir synlig.

– Man vill ofta jämföra de med en tromb, men där finns en stor skillnad. En stoftvirvel växer från marken när den värms upp medan en tromb kommer ner från ett bymoln.

Karta: Ullekalv Nysäter 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!