Filippa tröttnade på att känna sig otrygg – tog fram ny app

Rädslan för att bli utsatt för våldsbrott fick Mjölbytjejen Filippa Harling att vilja arbeta fram ett hjälpmedel som kan bidra till ökad trygghet i obehagliga situationer. Nu har hon tillsammans med en programmerare tagit fram en app som både larmar och spelar in ljud.

Filippa Harling är medgrundare tillsammans med progammeraren Elias Chahoud. Filippa ansvarar även för marknadsföringen av appen.

Filippa Harling är medgrundare tillsammans med progammeraren Elias Chahoud. Filippa ansvarar även för marknadsföringen av appen.

Foto: Jennifer Grönquist

Mjölby2024-06-28 15:00

En dag när Filippa Harling, 21, satt i bilen med sin pappa föddes en idé. En idé om en app som skulle bidra till större trygghet i samhället, både för ungdomar, unga vuxna och föräldrar.

– Vi pratade om att jag som tjej känner mig otrygg när jag är ute själv på kvällen, och att det är tråkigt att det ska behöva vara så, berättar Filippa. 

undefined
"Vi har fått förfrågningar om att släppa den i Norge och Danmark också, så det ska vi försöka göra", berättar Filippa.

Tillsammans med den 23-årige programmeraren Elias Chahoud har Filippa nu tagit fram appen ResQ Sverige. Tanken är att man ska kunna använda den för att skicka ut ett rop på hjälp till andra som också har appen. Förhoppningen är då att man ska kunna avstyra eller avbryta obehagliga situationer innan de urartar.

– Huvudsyftet är att kunna avstyra och få människor att förstå att det här inte är okej. Börjar det dyka upp folk på platsen där man larmat ifrån tror vi att mycket kan avstyras. Det är väldigt noga att det är fokus på den som är otrygg och på att få den att känna sig trygg, själva ingripandet får lämnas till polisen.

Filippa berättar om hur hon upplever en otrygghet när hon själv är ute på stan med kompisar på kvällstid. Hon och kompisgänget har noggranna rutiner kring att ljudet på telefonerna ska vara på och att ingen lämnas ensam.

– Och man går inte ensam till stationen... Bara för några månader sedan var vi ute, och på stället bredvid där vi var blev en tjej våldtagen. Det fick vi veta på vägen hem. Det hade lika gärna kunnat vara där vi var. Kan man då ha ett hjälpmedel, som appen, kan det göra att man känner sig lite tryggare i alla fall.

undefined
"Om jag känner mig förföljd går jag in i appen och larmar. När jag har gjort det kommer det upp i telefonerna som har appen, och då sätts det igång en gps som följer min telefon, och ljudet tas upp också", berättar Filippa.

Man har jobbat mycket med det juridiska för att appen inte ska missbrukas, men det har kommit in en del frågor om ifall den inte kan användas av människor med onda avsikter. Det skulle dock inte vara så smart i så fall, menar Filippa.

– Skulle en person vilja skada den som larmat kommer larmet att fortsätta och människor kommer att fortsätta komma. Larmet stängs inte av förrän personen som startat det känner sig trygg och stänger av det.

Planen framöver är att förhoppningsvis kunna koppla bank-ID till appen, för att göra den ännu säkrare. Det är dock inte helt lätt att få människor att vilja betala för en app.4

– Många förstår inte varför det kostar. Vi tar betalt, men vi lägger ner jättemycket jobb också. Allt vi får in lägger vi på att göra appen säkrare och bättre.

undefined
Filippa menar att det är en liten investering att betala 30 eller 79 kronor i månaden för att hålla sin familj säker. "Det folk inte fattar är att det krävs tre klick för att ladda ner den och på så sätt kunna rädda ditt barn om något händer. Det är inte krångligt, och vi gör allt vi kan för att folk ska förstå att vi gör det här med goda intentioner. Det är säkerhet för ens familj".
undefined
Man kan larma på tre olika sätt i appen genom att välja vilken grupp man vill nå ut till. Den ena gruppen är en grupp man själv valt, där till exempel föräldrar, syskon, kompisar eller en partner kan ingå. Nästa grupp täcker de appanvändare som befinner sig i samma område som du. I en riktig akutsituation kan man välja att larma alla.

Ytterligare en sak som varit viktig för Filippa är att kunna samla in bevis om man faktiskt skulle bli utsatt för något. Därför har de valt att inkludera en ljudinspelningsfunktion i appen.

– Det är många övergrepp som sker, och så händer det inget efter. Jag har sett mycket om det på sociala medier på senaste. Så vi har tyckt att inspelningen har varit viktig, för att man ska ha något typ av bevis.

Nästa idé är att ta fram ett smycke som fungerar som ett larm, närmare bestämt en ring. Detta är fortfarande i ett tidigt idéstadium, men något som Filippa känner sig lite extra taggad på. Hon berättar hur det till exempel kan vara svårt att komma åt telefonen om man står mitt på dansgolvet och något sker.

– Det jag gillar med ringen är att då kan jag använda den för att larma i ett sådant läge. Syftet med den är då att den larmar till alla som är runtom och har appen. Använder man den så är det akut. Jag älskar den idén.

undefined
"Många killar kanske känner att det är ovärt att ha appen, men det kan ju hända dem med, eller deras syster eller tjejkompis. Mina killvänner har appen för att kunna hjälpa när vi är ute", säger Filippa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!