Festivalen lockade 700 musiker och 12 000 besökare

I slutet av juni i år skulle en stor blåsmusikfestival ha anordnats i Mjölby, vilket ställdes in på grund av coronapandemin. Istället tittar vi 70 år bakåt till en helg då festivalen lyckades blåsa på fullt ut.

Den så kallade förbundskonserten i slutet av helgen där alla deltagarna spelade tillsammans.

Den så kallade förbundskonserten i slutet av helgen där alla deltagarna spelade tillsammans.

Foto: Mjölby Stadsmusikkår

Mjölby2020-06-25 16:00

Mjölby 100 år

Juni 1950. Brasilien arrangerar fotbolls-VM, Nordkoreanska trupper intar Seoul och Mjölby arrangerar Sveriges förmodligen största musikfestival. Totalt spelar 700 musiker i 46 orkestrar från tre länder - Sverige, Norge och Danmark - på Vifolkavallen och Folkets park. Till musikfestivalen, eller musikstämman som det kallas, säljs drygt 12 000 biljetter vilket är betydligt fler än de 8 278 invånare som bor i Mjölby.

– Jag tror nog att det hela var imponerade för det var förmodligen den största festivalen i Sverige dittills, säger Sune Björk som i flera decennium varit aktiv i Mjölbys stadsmusikkår.

Musikerna och besökarna njuter av vackert väder hela helgen den 17 och 18 juni 1950. Musiken stryker som en stråke längs gränderna då orkestrarna inte enbart ljuder på spelområdena. Kyrkor, festtält, gator och parker gästas av blåsinstrument i varierande storlek och putsning.

– Det här var en festival som cirkulerade mellan orkestrar i Sverige på den här tiden. Anledningen till att Mjölby fick den 1950 var förmodligen för att ABF:s musikkårs dirigent, Ragnar Eliasson, även var ordförande i Riksförbundet Sveriges amatörmusikkårer.

Helgen avrundas med en mäktig förbundskonsert där de 700 musikerna delas in i 14 olika "50-mannakörer". Framförandet direktsänds i svensk radio och slår radiorekord som landets största orkesterspelning.

Karta: Vifolkavallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!