Sjukvårdens ekonomi blöder och tidigare i år gick Region Östergötland ut med ett stort varsel om uppsägningar. Från början handlade det om 900 tjänster som skulle bort, men i november när alla förhandlingar var klara stod det klart att det landade på 235 efter att många slutat frivilligt, som Corren tidigare rapporterat om.
För regionens primärvård, dit vårdcentralerna tillhör, innebär varslet att 148 tjänster ska bort.
– För Mjölbys del så handlar det om fem tjänster, och varslet blir extra tufft för Mjölbys vårdcentral, säger Johan Nordén, chef för primärvårdscentrum i Östergötland.
Den regiondrivna vårdcentralen har dessutom fått konkurrens av den privatägda vårdcentralen Familjeläkarna som öppnade i Gallerian Kvarnen i Mjölby 13 februari 2023, vilket Corren tidigare har berättat om.
– Mjölbys vårdcentral har tappat ganska mycket listade patienter och vi får betalt beroende på hur många listade patienter vi har, så de har fått mindre ersättning. Därför har det här varslet slagit ganska hårt på Mjölbys vårdcentral.
I siffror handlar det om att den regiondriva vårdcentralen i Mjölby har tappat runt två tusen listade patienter på kort tid. Det ger ett ekonomiskt tapp på mellan åtta och elva miljoner kronor per år när patientersättningen minskar.
Totalt har den regiondrivna vårdcentralen i dagsläget cirka 12 890 listade patienter. I början av 2023, då Familjeläkarna öppnade, fanns 14 941 listade.
De tjänster som nu försvinner på Mjölbys vårdcentral är en dietist, en kurator, en undersköterska och en arbetsterapeut. Dessutom görs två vårdadministratörtjänster om till en. För de anställda innebär det att två sägs upp, två flyttas till annan verksamhet, två har slutat självmant och en vårdadministratör flyttas till vårdcentralen från annat håll för att ersätta de två som sägs upp.
– Mjölbys vårdcentral blir påverkad av vad som händer inom andra verksamheter i regionen och när man ser till vem som hade kortast anställningstid så var det två i Mjölby som hade kortast anställningstid, säger Johan Nordén.
Ekonomiskt ska åtgärderna ge en besparing på två till tre miljoner kronor på årsbasis, enligt Johan Nordén.
Målet med besparingspaketet är att få regionens ekonomi i balans. Men när patientersättningen sinar blir det alltså en extra utmaning för den regiondrivna vårdcentralen i Mjölby.
Finns det någon risk att det blir längre vårdköer till vårdcentralen?
– Mjölby har haft en ganska god tillgänglighet, men det är klart att det finns en risk när människor slutar att det kan påverka telefontillgänglighet och annat.
På Familjeläkarnas vårdcentral i Mjölby, som var bolagets första vårdcentral i Östergötland, ökar antalet patienter hela tiden, berättar Caroline Sommestad, verksamhetschef:
– Vi ökar med listning varje dag och har gjort det sedan start. Vi har i dag 3 150 patienter listade hos oss.
Har ni märkt av en särskild ökning på grund av regionens varsel?
– Både och, mest missnöje då patienterna inte kommer fram till sina vårdcentraler, och kommer de fram har de svårt att få komma då det inte finns tider.
I samband med att Familjeläkarna slog upp dörrarna berättade den regiondrivna vårdcentralens verksamhetschef Christina Jansson för Corren att hon välkomnade den nya vårdcentralen:
"Vi har en hög belastning och det är ett högt söktryck. Vi har begränsade lokaler och har jättesvårt att växa samtidigt som befolkningen ökar. Det är jättesvårt för mig att anställa läkare då vi inte riktigt har utrymme för det. Vi ser det här som ett komplement och en viss avlastning."