Felicia och Raven är bland de bästa i världen – tog silver på VM

För Felicia Uhre betyder hundarna allt. Tillsammans med hunden Raven tog hon nyligen ett lag-silver i VM i sporten freestyle. "Jag undrar varför jag inte började med det här tidigare", säger hon.

Se delar av Felicia och Ravens program från VM.

Foto: Privat

Mjölby2024-06-06 18:00

Regnet öser ner utanför, men hemma hos Felicia Uhre, 26, känns det varmt och hemtrevligt. Här i villan utanför Mjölby, precis intill skogen, bor hon tillsammans med sin man Kamil och de tre hundarna Raven, Phoenix och Dora.

– Dora hatar när det regnar, då vill hon inte gå ut, säger Felicia och klappar den lilla shizu-blandrasen som nöjt tagit plats i mattes knä.

undefined
Lilla Dora är sju år gammal, och är familjens sällskapshund.

Felicia har alltid älskat djur, och när hon var liten drömde hon om att bli veterinär. Till slut kände hon dock att veterinäryrket inte riktigt skulle passa henne. 

– Jag ville jobba med hundar, men jag är lite känslig mentalt så jag ville inte behöva hantera de tråkiga bitarna man måste ta som veterinär. Då var hundfrisör steget till att ändå få ta hand om hundar, men bara den roliga biten.

Idag är hon hundstylist och driver eget hundtrim. Till en början höll hon till inne i Linköping, men nu behöver hon bara kliva i skorna och ta några få steg för att komma till jobbet på morgnarna. Mittemot boningshuset ligger nämligen ett litet hus där hon numera bedriver sin verksamhet. 

– Då kan mina hundar vara hemma på dagarna, så det är skönt för dem. Förut var de med mig till trimmet i Linköping, men det är lite pyssel att transportera tre hundar, säger Felicia.

undefined
Felicia, maken Kamil, och hundarna trivs bra i huset på landet utanför Mjölby.

Under större delen av sin uppväxt höll Felicia på med hästar, och efter att ha ramlat av och skadat ryggen valde hon att lägga hoppstövlarna på hyllan och satsa på dressyr. Men när hon var i 18-årsåldern blev det istället hundar för hela slanten.

– Först tävlade jag med hästar, men nu är det hundar istället.

Efter att ha anmält sig till och åkt på en tävling i freestyle, trots att hon saknade förkunskaper om hur själva tävlandet gick till, var hon fast. Här hade hon hittat sin grej. Nu tränar hon oftast flera gånger om dagen sex dagar i veckan, och hon har även utbildat sig till domare inom sporten.

– Jag gillar att tävla för att se hur man ligger till träningsmässigt. Speciellt freestyle, när man har byggt ihop allt med musik och rörelser, är väldigt roligt att få visa upp för publik.

undefined
Det syns att Raven älskar att träna tillsammans med Felicia. Han har full koll på matte för att vara beredd när nästa kommando kommer.

Freestyle är något man måste uppleva för att förstå hur roligt det är, menar Felicia. På ett väldigt förenklat sätt kan man beskriva sporten som trick och dans med hunden till musik. Felicia har tidigare tävlat i SM tillsammans med Raven, och i mitten av maj deltog de i VM i Budapest.

– Jag sa det nu efter VM, att det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, säger Felicia och ler.

Under mästerskapet tävlade Felicia och Raven även i lag. Till en början skulle de ha varit fem personer i laget, men några dagar innan tävlingen föll två hundar bort. Detta innebar att resultatet från alla de hundar som var kvar skulle räknas.

– Jag blev lite nervös då. Plötsligt skulle vi tävla VM för första gången, och jag ville inte förstöra för den andra i laget.

undefined
Felicia gillar att ha tävlingar att träna inför, det ger driv att vilja fortsätta utvecklas, menar hon.

Men visst gick det vägen på VM. Kanske lite bättre än förväntat, till och med. I första kvalet knep de en niondeplats, och gick vidare till final. Väl där slutade de som tionde bästa i världen, och tillsammans med lagkamraten tog de ett lag-silver.

– Raven tyckte att det var jättekul. Han förstod ju inte att det var VM. Vi kom hem med mer självförtroende.

Med sig på bilresan till Ungern hade hon sin mamma. Senare kom även Felicias syster med man ner för att agera hejarklack.

– Men jag sa att de inte fick visa sig förrän vi var klara, för annars hade Raven blivit alldeles galen av att få se dem, säger Felicia med ett skratt.

Felicia har fått arbeta fram vissa metoder för att själv inte bli nervös när hon tävlar, annars märker Raven direkt att något är annorlunda.

–Jag får inte visa för honom att jag är nervös, han tycker inte om när jag andas fel. Då tycker han att jag är konstig. 

undefined
Raven har tävlat SM två gånger och VM nu i maj. "Vi åkte hem med en känsla av att vi vill göra det här igen", säger Felicia.

Utöver Raven tävlar Felicia även med Phoenix, en ett år gammal border collie. Han har redan gjort riktigt bra ifrån sig med flera vinster, och visar tydligt att han gillar det de håller på med.

– Han har vunnit alla sina starter i klass ett och två, och han har tagit 30 poäng, vilket är max, i klass ett. Han hade tior i tre kategorier från två domare, det är helt sjukt. Jag är domare själv och har aldrig delat ut en tia. Han är verkligen något extra.

När Felicia får frågan om hur mycket hundarna betyder för henne är svaret självklart.

– De betyder allt. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan hund.

undefined
Felicia har två typer av musik som hon gillar att använda till sina program. "Den ena är lite tung filmmusik, lite krigstema och skräck. Den andra är den jag körde på VM, då hade jag klänning och det var piano och lite sorgsen ballad", säger Felicia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!