Åtminstone sedan 2007 har man vetat om att marken i kvarteret Oljekrukan är förorenad efter en träförädlingsverksamhet som lades ner 1979. Förhöjda halter av klorfenoler och dioxin uppmättes. Som högst var halterna alldeles intill förskolan i området. Med statligt stöd har marken sanerats. HSB-föreningen Oljekrukan, som är fastighetsägare, har fått stränga regler för hur man ska göra vid grävning och odling i de områden där höga dioxinhalter uppmätts.
Men i onsdags förra veckan kom kommunens eget tekniska kontor med en grävmaskin och grävde ner ett dagvattenmagasin alldeles intill förskolans rastgård. Orsaken var att personal på förskolan klagat på vattensamlingar på gården efter det ombytliga vintervädret.
– Service- och teknikförvaltningen borde känt till förhållandena. De borde ha kontaktat miljökontoret. Och de borde ha åtgärdat saken på ett annat sätt, säger Jenny Asp Andersson som är kommunens miljöchef.
I stället för att gräva ett djupt dagvattenmagasin skulle vattnet ha letts bort på ett ytligare sätt, menar hon, och så kommer nu också att ske.
– Men då handlar det om att handgräva, säger Jenny Asp Andersson.
Hon betonar dock att tekniska kontoret hanterat grävningen på ett bra sätt. Bortgrävda massor har körts bort och hanterats som miljöfarligt avfall. Nya rena massor har tillförts för att täcka över. Hon betecknar det hela som ett misstag men inget brott. Någon anmälan om miljöbrott är inte aktuell.
Förskolechefen Eva Lundberg säger sig inte känna till historien med den miljöfarliga marken och vill i övrigt inte kommentera händelsen.
Bostadsrättsföreningens ordförande Göran Westerberg är besviken på att kommunen satte igång och grävde utan att underrätta fastighetsägaren. Han har begärt en förklaring från kommunen.
Enligt kommunens fastighetschef Erik Styrenius är föroreningarna under gränsvärdena efter saneringsarbetena i området. Någon hälsofara föreligger inte efter kommunens grävarbete förra veckan, enligt honom.
– Dagvattenmagasinen kommer inte att tas i bruk. Dagvattnet kommer i stället att pumpas genom en slang till dagvattenbrunn, säger Erik Styrenius.