– På Lagmansskolan har vi ett väldigt stort behov av teknisk upprustning av fastigheten för att få till en bättre inomhusmiljö. Vi kan finansiera upprustningen genom energibesparing och får samtidigt pengar över att lägga på underhåll av andra fastigheter.
Corren berättade igår om att Carina Jönsson (S) hoppat av sina politiska uppdrag. Hon talar om en total omsvängning från kommunen som äventyrar MSE:s ekonomi.
Carina Jönsson menar att i förlängningen av pilotprojektet blir det bergvärme i alla kommunens 80 fastigheter.
– Det har hon fel i, hävdar Erik Styrenius.
I principerna för EPC-projektet (EPC=Energy performance contract), som skolan är ett pilotprojekt för, står det ingenting om uppvärmningsformen, men båda anbuden byggde på konvertering till den värmekällan. Kombinationen av pris, energibesparing och långsiktiga åtgärder fällde avgörandet.
Varför började ni inte utanför fjärrvärmenätet?
– Vi har väldigt få fastigheter utanför nätet och ingen med de upprustningsbehov som finns på Lagmansskolan.
Det talas om kostnadsbesparing på 17 miljoner över 20 år och då är den nya utrustningen på 12 miljoner kronor betald.
Projektet ska utredas mer, beslutade fullmäktige. Måste ny upphandling göras?
– Nej, förseningen blir en förhandlingssak, men det ska nog funka. Mer bekymmersamt är att investeringarna inte kommer igång nu under sommarlovet, vilket hade minimerat störningarna för elever och lärare.
EPC går ut på att sänka energikostnaderna genom investeringar och underhållsåtgärder. Upphandlad entreprenör får lämna ett pris på åtgärder och en garanterad energianvändning.
Håller inte garantin straffas entreprenören, blir besparingen större än utlovat blir det i stället belöning.