Farthindret blev en succé – tycker kommunen

Det kostade fem gånger mer än ett vanligt farthinder. Men kommunen är nöjd, hastigheterna vid övergångsstället har minskat kraftigt.

Trafikingenjör Joel Runn är nöjd med farthindret Actibump. Under intervjun kommer flera bilar för fort in så att luckan fälls, men de hinner bromsa och slipper få en "bump".

Trafikingenjör Joel Runn är nöjd med farthindret Actibump. Under intervjun kommer flera bilar för fort in så att luckan fälls, men de hinner bromsa och slipper få en "bump".

Foto: Sune Johansson

Mjölby2020-05-28 21:00

Incidenter och olyckor har skett i korsningen. I höstas invigdes det nya aktiva farthindret på Järnvägsgatan, vid korsningen med Jonsbergsvägen. Linköpingsföretaget Edevas uppfinning Actibump, ett rörligt farthinder, finns redan på flera ställen i Linköping. En platta som fordonen kör över fälls ned sex centimeter om man kör fortare än tillåtet. Det uppstår en "bump".

– Det ska inte skada bilen om den är i besiktigat skick. Men jag har själv testat att köra ner i luckan med bil och det inte var särskilt trevligt, säger trafikingenjör Joel Runn vid Mjölby kommun.

Nu efter drygt ett halvår i drift har farthindret utvärderats, och resultatet är kommunen mycket nöjd med. Farterna har sänkts och korsningen har blivit säkrare för oskyddade trafikanter, menar Joel Runn.

Farthindret är inte bara rörligt, det kan även registrera och vidareförmedla en hel del info. I luckorna finns det kameror som registrerar hur många som passerar, en våg är inbyggd så att man vet hur många tunga fordon som passerar. Hastigheten mäts kontinuerligt. Så kommunen har i realtid tillgång till uppgifter och kan sammanställa statistik över trafiken på platsen.

5 500–6 000 fordon per dygn passerar korsningen. Cirka 250 cyklister och gående korsar övergångsstället, bland dem skolbarn. Innan farthindret byggdes var det 40-gräns vid korsningen. Medelhastigheten låg på 62 km/h. Särskilt fort körde de som kom i riktning mot korsningen med Smålandsvägen. Efter ombyggnaden och efter att bilisterna hunnit lära sig det nya medelhastigheten 28–31 km/h. 10–20 procent registreras för överträdelse och får en nedfälld lucka. Men de allra flesta hinner bromsa in så att luckan åker upp innan de passerar. Anläggningen mäter även hastigheten på luckan.

– Vi fick en del frågor i början. Några menade att de inte alls körde för fort trots nedfälld lucka. Troligen berodde det på att hastigheten mäts en bit ifrån farthindret, menar Joel Runn.

Kommunen har nu ett serviceavtal med leverantören och kommer att få fortsatt trafikstatistik. Andra mindre kommuner, bland annat i Västergötland har kontaktat kommunen och vill veta hur nöjda man är i Mjölby.

Kostnaden för farthindret är svår att uppskatta eftersom det även gjordes andra åtgärder i samband med entreprenaden. Bland annat flyttades cykelvägen ett stycke. Men Joel Runn uppskattar att man hade fått fem ordinarie fartbulor för kostnaden.

Karta: Jonsbergsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!